Wat is crypto?

De basis van crypto en de techniek er achter op een makkelijke manier uitgelegd

Gemiddelde leestijd: 9 minuten
wat is crypto linksboven

De meeste mensen zullen wel eens gehoord hebben van de Bitcoin. Via het nieuws, op het werk of bij de kapper. Dit is dan ook de bekendste en één van de eerste cryptomunten ter wereld.

De cryptowereld is steeds groter en bekender aan het worden. Daarmee begint het ook steeds meer invloed te krijgen op allerlei zaken van het dagelijks leven.

Waar 50 jaar geleden niemand dacht dat het internet zo groot zou worden als het vandaag de dag is, kan nu bijna niemand zich nog een leven zonder internet voorstellen. De Bitcoin bestaat sinds 2008, daarmee is Bitcoin en de gehele cryptowereld nog erg nieuw.

Maar wat is crypto nou precies? In dit artikel lees je hier meer over, leer je de basis kennen van wat crypto is en hoe het werkt.

Hoe is crypto ontstaan?

Eén van de eerste cryptomunten die is ontstaan is de Bitcoin. Bedacht door een programmeur of groep van programmeurs die bekend is/zijn onder de naam Satoshi Nakamoto. De ware identiteit is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bekend.

Het idee hierachter is het creëren van een gedecentraliseerd betaalsysteem dat veel sneller en goedkoper werkt dan het geldsysteem dat we nu gebruiken.

Hij is dan ook de eerste geweest die een blockchain heeft gemaakt die goed genoeg werkt om transacties te laten plaatsvinden op een veilige en verantwoorde manier.

Na het ontstaan van de Bitcoin zijn er nog vele andere cryptomunten ontstaan. Die werken allemaal met een blockchain en min of meer hetzelfde zijn als de Bitcoin. Maar omdat dit de eerste munt was die met succes gelanceerd werd, is het nog steeds de grootste en bekendste cryptomunt ter wereld.

Hoe werkt crypto?

wat is crypto database

Een cryptomunt maakt gebruikt van een blockchain netwerk. Een blockchain is een soort grote database waar alle data van de transacties opgeslagen wordt die op de blockchain plaatsvinden. De data die hier op staat kan niet meer aangepast worden.

Deze database is voor iedereen die dat wil te bekijken. Hierdoor is het erg moeilijk om met deze data te frauderen. Het is dus een veilige manier om transacties te laten plaatsvinden.

Doordat transacties opgeslagen worden op de blockchain is hiervoor geen 3e partij nodig zoals een grote bank. Hierdoor zijn betalingen met crypto veel goedkoper en sneller.

Hoe kan je crypto kopen en verkopen?

Het kopen en verkopen van cryptomunten gebeurt via een exchange of broker. Om dit te kunnen doen is het eerst nodig om een account aan te maken bij een exchange of broker.

Een exchange is een platform waar iedereen direct cryptomunten kan kopen of verkopen. Hier zijn de actuele prijzen te volgen en allerlei grafieken en gegevens van verschillende cryptomunten te zien.

Een broker is een soort tussenpersoon tussen de handelaar en de exchange. Omdat hier dus een extra partij bij betrokken is zijn de transactiekosten hier vaak hoger dan bij een exchange.

In Nederland is Bitvavo de meest gebruikte exchange met een groot aanbod aan cryptomunten dat constant blijft groeien. Met slechts 0,25% zijn de handelskosten hier erg laag en deze wordt nog lager naarmate er meer gehandeld wordt.

Door je nu aan te melden bij Bitvavo betaal je over de eerste €1000 geen handelskosten. Het aanmelden is binnen een paar minuten geregeld. Daarna kun je direct beginnen met het kopen van de eerste cryptomunten.

Toepassingen van crypto en de blockchain

Naast het doen van betalingen kunnen cryptomunten en de blockchain voor veel andere doeleinden gebruikt worden.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de papierstapel die komt kijken bij het kopen van een huis, het logistiek transport van containers naar de andere kant van de wereld of het bijhouden van bijvoorbeeld persoonsgegevens van een ziekenhuis of een regering.

wat is crypto stapel papieren gif

Een huis kopen

Wil je vandaag een huis kopen dan komt daar een notaris bij kijken om de eigendomsacte op te stellen. Hierin staat wie de eigenaar is van het huis en dit wordt vaak nog op papier geregeld.

Daardoor is de kans dus aanwezig dat de eigendomsacte kwijtraakt of verloren gaat bij een brand. Het zou dus veel makkelijker en veiliger zijn om deze gegevens op te slaan op een blockchain. De gegevens kunnen dan niet meer aangepast worden waardoor de kans van oplichting een stuk kleiner wordt.

In verschillende landen wordt hier al mee geëxperimenteerd. Aan dit soort overeenkomsten zitten wel veel wettelijke verplichtingen gekoppeld. Daardoor moet het goedgekeurd worden door de regering voordat het ook echt gebruikt kan worden.

Logistiek

Bij het transporteren van een zeecontainer van China naar Nederland zijn er veel partijen waar deze container langs moet. Ook hierbij komt een hoop papierwerk kijken.

In China gaat de container eerst van het bedrijf naar de haven toe met de benodigde documenten. Vervolgens wordt in de haven de container gecontroleerd en worden er weer documenten toegevoegd ter goedkeuring.

Aangekomen in Nederland met eventueel een tussenstop in een ander land gaat dit ook zo. Bij aankomst in Nederland zijn er dus verschillende documenten die allemaal een kans hebben om verloren te gaan.

Bij het opslaan van al deze documenten op een blockchain wordt de kans een stuk kleiner dat er iets verloren gaat. Ook wordt het voor bijvoorbeeld drugssmokkelaars moeilijker gemaakt om een container op te halen met valse documenten.

Persoonsgegevens

Voor een bank is het belangrijk om te weten voor wie ze een rekening openen of lening uitgeven. Als deze gegevens opgeslagen staan op een blockchain kan dit makkelijk en snel gecontroleerd worden, en is het opgeven van valse gegevens een stuk moeilijker omdat deze niet aangepast kunnen worden.

Ook voor ziekenhuizen en de samenwerking met bijvoorbeeld de huisarts of fysiotherapeut kan dit een goede oplossing zijn. Door het medisch dossier van patiënten op te slaan op een blockchain kan elke arts die het nodig heeft de gegevens van een patiënt snel opzoeken. Ook staan de gegevens dan een stuk veiliger en kunnen alleen mensen die de gegevens ook echt moeten hebben deze zien.

Crypto is de toekomst

Omdat de cryptowereld nog erg nieuw is en de toepassingen hiervan ontelbaar zijn zal crypto en daarmee de blockchain één van de belangrijkste technologieën zijn van de toekomst.

Hierboven staan een aantal voorbeelden waarvoor een blockchain gebruikt kan worden. Maar in de toekomst zullen hier nog veel meer toepassingen bijkomen waarvan we nu nog niet eens weten dat het mogelijk is.

Dit is dus hét moment om in de cryptowereld te stappen en te profiteren van de mogelijkheden die er zijn.

Ben je door dit artikel geïnteresseerd geraakt? Wil je graag meer te weten komen over hoe je crypto kan kopen en wat je ook vooral niet moet doen?

Dan is er een gratis cryptotraining van AllesOverCrypto.nl waarin dit nog veel uitgebreider wordt uitgelegd. Ook zie je hier stap voor stap hoe je een account maakt bij Bitvavo en jouw eerste cryptomunten kan kopen.

Gratis crypto training

Volg de gratis training!

Laat de huidige kansen op de cryptomarkt niet liggen! Meld je snel aan voor de gratis training zodat je vandaag nog geld kan gaan verdienen met crypto. Wacht niet tot het te laat is!

Meld je aan

Bovenstaande informatie is geen financieel advies. Voor meer informatie: lees de disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.