Bitcoin voor beginners

Leer meer over de bitcoin en hoe deze is ontstaan

Gemiddelde leestijd: 12 minuten
Bitcoin munten

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van de bitcoin. Als je bij dit artikel terecht bent gekomen heb jij er in ieder geval zeker van gehoord.

Op het nieuws komen verhalen voorbij van mensen die miljonair zijn geworden door de bitcoin. Is het dan echt zo makkelijk om hier geld mee te verdienen en kan iedereen dat?

Voordat je zomaar bitcoin gaat kopen is het goed om eerst te weten wat het precies is. Dit artikel geeft de eerste les in bitcoin voor beginners.

Inhoudsopgave

De geschiedenis van Bitcoin

Veel mensen denken dat bitcoin de eerste cryptomunt was die het geldsysteem in de wereld moest gaan veranderen. Dit is niet helemaal waar. Vóór de bitcoin zijn er meerdere projecten geweest met hetzelfde doel. Deze projecten hebben het alleen niet tot een succes kunnen maken. Om eerst te leren wat crypto precies is kan je dit artikel lezen.

Hashcash

In 1997 heeft Adam Back het Hashcash systeem ontworpen. Dit systeem kan vergeleken worden met het papiergeld dat we allemaal kennen, maar dan digitaal.

Hoe dit systeem precies werkt is een behoorlijk technisch verhaal maar om het makkelijk te maken volgt hier een voorbeeld.

Stel dat 1 Hashcash 10 euro kost en je wil voor 100 euro Hashcash kopen. Via het systeem wordt er dan een “contract” opgesteld waarin staat dat 10 Hashcash gekocht wordt voor een totaal van 100 euro.

Dit contract wordt dan door de koper met een blinde handtekening ondertekend. Hierdoor kan de precieze inhoud van het contract niet gezien en dus ook niet aangepast worden. Zodra het contract terugkomt kan het systeem zien dat het contract ondertekend is. Daarna wordt de 10 Hashcash overgedragen aan de koper.

Dit systeem is echter nooit een succes geworden. Adam Back vindt niet dat het bitcoin systeem eigenlijk puur Hashcash is met een aantal veranderingen. Het idee hierachter is wel de basis geworden van bitcoin maar volgens Adam Back heeft het een aantal belangrijke innovaties toegevoegd.

B-money

In de jaren 90 was er een groep mannen die een systeem wilde bedenken om privacy bij betalingen te waarborgen. In 1998 kwam Wei Dai met zijn voorstel voor B-money.

Zijn voorstel bestond uit twee onderdelen. Het eerste deel was een vorm van Proof of Work. Hierbij moeten computers hun rekenkracht inzetten om geld (munten) te creëren. Het aantal munten dat dan ontstaat moet gelijk zijn aan de geleverde rekenkracht van deze computers.

Voor het tweede deel moeten er servers zijn die alle transacties bijhouden. Om te zorgen dat de eigenaren van deze servers te vertrouwen zijn moeten zij eerst geld storten. Als er misbruik van wordt gemaakt dan krijgen ze dit geld niet terug. Als het wel goed gaat krijgen ze een extra beloning.

Dai heeft dit idee echter nooit uitgewerkt. Hij dacht dat het niet genoeg aandacht zou krijgen van mensen buiten deze groep. Zijn idee was om online economieën tot stand te brengen die volledig vrijwillig zijn. Zonder belastingen of reguleringen van buitenaf.

Bitgold

Later in 1998 kwam Nick Szabo met een voorstel. Zijn voorstel is een soort combinatie van de twee ideeën hierboven. Het maakt gebruik van het Proof of Work systeem, maar ook van digitale handtekeningen.

Bij dit systeem wordt computerkracht gebruikt om doormiddel van een ingewikkeld algoritme, een cryptografische puzzel op te lossen. lossen. De persoon die deze puzzel weet op te lossen krijgt hiervoor een beloning in de vorm van Bitgold. Elke opgeloste puzzel wordt naar een database gestuurd. Een deel van elke puzzel wordt gebruikt om de volgende puzzel te maken waardoor een ketting ontstaat. Dit is de blockchain zoals die vandaag de dag gebruikt wordt.

Deze puzzel moet door de meerderheid van alle gebruikers van het netwerk worden goedgekeurd. Als dit niet gebeurt kan de volgende puzzel niet gemaakt worden. Op het moment dat een eerder gemaakte puzzel aangepast zou worden, moeten alle puzzels daarna ook weer opnieuw gemaakt worden. Daardoor is het niet mogelijk om dit te doen en zijn alle gegevens die opgeslagen staan nooit aan te passen.

Dit systeem is echter nooit in gebruik genomen.

Bitcoin

Uiteindelijk is de bitcoin pas ontwikkeld tijdens de economische crisis van 2008 door Satoshi Nakamoto. Dit is niet zijn/haar echte naam en tot op de dag van vandaag is niet bekend wie deze persoon is. Vaak wordt gedacht dat Adam Back, Wei Dai of Nick Szabo dit zou zijn. Deze drie personen ontkennen echter allemaal dat zij Satoshi Nakamoto zijn.

In oktober 2008 publiceert Satoshi zijn whitepaper waarin vermeld wordt naar Dai en Back. In dit whitepaper staat dat er maximaal 21 miljoen bitcoins kunnen bestaan. Hierdoor zal het steeds schaarster worden en zullen vroege investeerders hiervan profiteren. Want schaarste betekend een prijsstijging.

De nieuwe bitcoin ontstaan door het oplossen van de puzzels zoals hierboven uitgelegd. Dit wordt het ‘minen’ van bitcoin genoemd. Bij de eerste puzzel, en dus het eerste block van de blockchain, werd 50 bitcoin als beloning gegeven.

Bij iedere 210.000 blokken die gemaakt worden vindt er een bitcoin halving plaats. Dit betekent dat de beloning voor het maken van een nieuw blok steeds gehalveerd wordt. In het begin 50 bitcoin, na de eerste halving nog 25, na de tweede 12,5 enz. Dit gaat door tot alle 21 miljoen bitcoin gemined zijn. Aan de hand van berekeningen zal dit moment plaatsvinden in 2040.

De bitcoin koers

Na elke halving vindt vaak een flinke stijging in de prijs plaats. De eerste vond plaats op 28 november 2012 (ongeveer 12,50 dollar) waarna in 2013 een flinke prijsstijging te zien was (ongeveer 1.150 dollar). De tweede vond plaats op 9 juli 2016 (ongeveer 650 dollar) met een stijging in 2017 (ongeveer 19.300 dollar). De derde halving vond plaats op 12 mei 2020 (ongeveer 8.700 dollar) met een stijging in 2021 (ongeveer 63.200 dollar).

Zoals je kunt zien is er na elke halving een flinke stijging in de prijs van de bitcoin. Later zakt de prijs weer een heel stuk naar ongeveer 50% van de hoogste prijs daarvoor. Ook na de stijging van 2021 is de prijs weer teruggezakt naar ongeveer 29.800 dollar. De periode tussen twee grote stijgingen wordt ook wel een marktcyclus genoemd.

In het begin kunnen de grote prijsveranderingen van de bitcoin voor beginners behoorlijk overweldigend zijn. Het is daarom ook zeer onverstandig om hierin te investeren zonder de juiste kennis. Daarom heeft AllesOverCrypto.nl een gratis training gemaakt. Hierdoor krijg je de juiste kennis om goede keuzes te maken.

Met deze kennis en een slimme aanpak kan hier dus erg veel geld mee verdiend worden. Koop bitcoin op een zo laag mogelijke prijs en verkoop het weer zo hoog mogelijk. Het is ook niet nodig om een hele bitcoin te kopen. Met bijvoorbeeld 100 euro is het al mogelijk om een klein stukje te kopen en toch winst te maken.

Let op! Onderstaande grafiek geeft de prijs in euro’s weer. Bitvavo gebruikt altijd de euro prijs waar veel internationale exchanges de dollarprijs hanteren. Vandaar dat hierboven ook de dollarprijs gebruikt is als voorbeeld.

Toepassingen van bitcoin

Met bitcoin kan je eigenlijk alles doen wat je met de euro ook kan. Echter gaat de prijs van bitcoin veel meer op en neer dan die van de euro. Pas hier dus mee op bij het doen van aankopen met bitcoin.

Spullen kopen

Over de hele wereld, en dus ook in Nederland, word de acceptatie van bitcoin als betaalmiddel steeds groter. Zo kan je bijvoorbeeld bij Thuisbezorgd een pizza bestellen en betalen met bitcoin.

Verschillende restaurants en winkels in grote steden accepteren ook bitcoin. Daarnaast zijn er steeds meer webshops die het accepteren, zoals Bol.com en Zalando.nl.

Internationale betalingen

Een internationale betaling doen via je bank neemt vaak dagen in beslag voordat hij bij de ontvanger aangekomen is. In de 21e eeuw is het toch raar dat een betaling nog steeds zo lang moet duren?

Met bitcoin is een internationale betaling zo geregeld. Binnen een paar minuten staat het om de rekening van de ontvanger. Die kan er dan ook direct gebruik van maken. Geen gedoe dus meer met banken die het moeten goedkeuren en daar dagen voor nodig hebben.

Handelen

Zoals eerder vermeld kan er veel geld worden verdiend door de marktcyclus in de gaten te houden. Ook is het mogelijk om van dag tot dag geld te verdienen met bitcoin.

De prijs van bitcoin kan namelijk per dag met een paar duizend euro veranderen. Als je weet waar je naar moet kijken kan je inspelen op deze veranderingen. Dit is een manier om elke dag geld te verdienen met de handel in bitcoin.

Sparen

Veel mensen zien bitcoin ook als een middel om te sparen. De spaarrente op de banken is bijna nul en de prijs van bitcoin blijft op de lange termijn maar stijgen.

Het geld op de spaarrekening wordt niet meer waard terwijl producten in de supermarkt en de kledingwinkel wel steeds duurder worden.

Hierdoor word je spaargeld in euro’s dus eigenlijk steeds minder waard. Als je bitcoin spaart zal dit waarschijnlijk alleen maar meer waard worden.

Meer leren over bitcoin?

Na het lezen van dit artikel weet je wat meer over de bitcoin. Je weet nu hoe het is ontstaan, hoe het in zijn werk gaat en wat de toepassingen ervan zijn.

Ben je geïnteresseerd om meer te weten te komen over bitcoin? Of wil je weten hoe ook jij jouw eerste bitcoin kan kopen?

In de gratis training van AllesOverCrypto.nl wordt aan de hand van een praktijkvoorbeeld van de eigenaren meer verteld. Ook wordt er stap voor stap uitgelegd hoe je bitcoin kan gaan kopen.

Dus ben jij geïnteresseerd? Meld je dan hieronder aan voor de gratis training!

Gratis crypto training

Volg de gratis training!

Laat de huidige kansen op de cryptomarkt niet liggen! Meld je snel aan voor de gratis training zodat je vandaag nog geld kan gaan verdienen met crypto. Wacht niet tot het te laat is!

Meld je aan

Bovenstaande informatie is geen financieel advies. Voor meer informatie: lees de disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleinden. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten