Crypto kopen

Duidelijke uitleg voor beginners

Er zijn tegenwoordig veel verschillende crypto exchanges waar je cryptomunten kan kopen en verkopen. De ene is heel geschikt voor beginners, voor de andere heb je toch wel wat meer kennis nodig om het echt te snappen. Er zijn dan ook veel dingen om op te letten bij het kiezen van de juiste crypto exchange voor jou.

Veel gebruikte exchanges/brokers zijn Bitvavo, FTX, Kraken, LiteBit en Bitcoin Meester. In Nederland is Bitvavo verreweg de grootste en bekendste exchange. Zij bieden een platform dat erg eenvoudig te gebruiken is, en dus zeker voor beginners valt aan te raden.

De grootste voordelen van Bitvavo zijn:

 • Erg makkelijk platform voor beginners
 • Makkelijk crypto kopen met iDeal
 • Investeren is mogelijk vanaf slechts 1 euro
 • Lage transactiekosten van 0,25%
 • Ruim 150 cryptomunten om uit te kiezen
 • Goede Nederlandse klantenservice

Het enige kleine minpuntje is dat het handelsvolume lager is dan bij de grote internationale exchanges. Hier heeft de gemiddelde gebruiker echter weinig last van. Zodra je actief wil gaan handelen met grote bedragen zal je hier pas iets van gaan merken. Daarom kiezen veel professionele handelaren voor de grote internationale exchanges als FTX, maar dit is voor de gemiddelde investeerder zeker niet nodig.

Stap 1. Gratis aanmelden bij Bitvavo

Voordat je cryptomunten kunt gaan kopen op Bitvavo is de eerste stap om een account aan te maken. Via deze link kun je gratis een account aanmaken en krijg je welkomstbonus, waardoor je over de eerste 1000 euro geen transactiekosten hoeft te betalen.

Om een account te maken zul je verschillende stappen moeten volgen. Dit wijst zich allemaal vanzelf, maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden.

Het is erg belangrijk dat je persoonlijke gegevens volledig eerlijk ingevuld worden. Je Bitvavo account en de bankrekening die je gaat gebruiken om geld op je account te storten moeten namelijk allebei aan dezelfde persoon gekoppeld zijn. Als dit niet het geval is dan kan je helaas geen geld storten op het account en dus ook geen cryptomunten kopen. Je kunt het eigenlijk zien als het openen van een betaalrekening bij een gewone bank.

Daarnaast zal je tijdens het aanmaken van je account gevraagd worden om een kort filmpje van jezelf op te nemen. Dit is nodig om te controleren of je wel echt bent wie je zegt te zijn. Om dit filmpje op te nemen raad ik aan om gebruikt te maken van een mobiele telefoon. De Bitvavo app kan gedownload worden via de App Store of Google Play Store, net waar jouw telefoon gebruik van maakt. Je zal bij deze stap dan de mogelijkheid krijgen om het filmpje te maken via de app.

Stap 2. Geld overmaken via iDeal

Nadat je een account hebt aangemaakt kan je inloggen om op je dashboard terecht te komen, waar je dit scherm krijgt te zien. Hier is een overzicht te zien van jouw portfolio en de historische gegevens van je investeringen. Omdat je account net nieuw is zat dit nog allemaal op 0 staan.

Zodra je verschillende cryptomunten in bezit hebt kun je deze gegroepeerd, of los van elkaar weergeven in de grafiek. Dit doe je door rechtsboven op de knop te klikken waar “Gegroepeerd” bij staat.

Nu ben je zover om tegoed op je account te storten en je eerste cryptomunten te gaan kopen. Om dit te doen klik je linksonder op “Tegoed storten”.

Tegoed storten Bitvavo

Stap 3. Het bedrag kiezen

Nadat je op “Tegoed storten” hebt geklikt zal je doorgestuurd worden naar het volgende scherm. In dit scherm kun je het bedrag bepalen wat je wilt storten en de methode die je wilt gebruiken. Houd er rekening mee dat het bij een SEPA-overboeking een paar werkdagen kan duren voordat het geld op je account staat. In dit voorbeeld zullen we gebruik maken van iDeal, omdat dit de makkelijkste en meest gebruikte optie is.

 1. Vul het bedrag in dat je op je Bitvavo account wil storten, in dit geval 100 euro.
 2. Kies de betaalmethode die je wil gebruiken, in dit geval iDeal.
 3. Klik vervolgens op “Doorgaan”.
Betaalmethode kiezen Bitvavo

Stap 4. De juiste bank kiezen

Nadat je hebt gekozen voor iDeal is de volgende stap om de juiste bank te kiezen. LET OP! Hierbij is het erg belangrijk om te zorgen dat de bankrekening die je gaat gebruiken op dezelfde naar staat als het Bitvavo account. Als dit niet het geval is kan je geen geld op je account storten.

Een exchange als Bitvavo moet namelijk voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Dit is nodig om criminele activiteiten zoveel mogelijk tegen te gaan. Als deze maatregel er niet zou zijn, dan zou het voor criminelen namelijk erg makkelijk zijn om geld wit te wassen.

 1. Kies jouw bank, in dit voorbeeld de Rabobank.
 2. Klik vervolgens op “Doorgaan”.
 3. Volg de stappen om geld over te maken met iDeal, zoals je gewend bent om het te doen.
Juiste bank kiezen Bitvavo

Stap 5. Je favoriete cryptomunt kiezen

Nadat je de stappen via iDeal hebt doorlopen kan het een paar minuten duren voordat het geld op je account staat. Hier is niks aan te doen en je zal simpelweg even moeten wachten. Mocht het langer dan 15 minuten duren, dan staan waarschijnlijk het Bitvavo account en de bankrekening niet op dezelfde naam. Ben je er zeker van dat dit wel zo is? Dan zou je contact moeten zoeken met de klantenservice.

Zodra het geld op je account staat, wordt dit zichtbaar in je Dashboard. Nu kan je opzoek gaan naar je favoriete cryptomunt. Bitvavo biedt ruim 150 cryptomunten aan, dus de kans is erg groot dat jouw favoriet hier ook bij zit.

Door een klein stukje naar beneden te scrollen wordt de volledige lijst zichtbaar. Om sneller jouw favoriet te vinden kan je deze ook opzoeken. De zoekbalk is echter niet heel duidelijk zichtbaar. In onderstaande afbeelding is deze aangeduid met het cijfer 1.

In dit voorbeeld maken we gebruik van bitcoin, maar hier kan je elke cryptomunt invullen die je wil. Als er niks zichtbaar wordt dat biedt Bitvavo jouw keuze helaas niet aan. Zodra je een cryptomunt hebt gevonden om te kopen klik je hierop om door te gaan naar het volgende scherm.

 1. Zoek jouw favoriete cryptomunt in de zoekbalk, in dit geval bitcoin.
 2. Klik op jouw favoriet om door te gaan naar het volgende scherm.
Favoriete cryptomunt kiezen Bitvavo

Stap 6. Je favoriete cryptomunt kopen

Nadat je jouw favoriete cryptomunt hebt gevonden en deze hebt aangeklikt, zul je het volgende scherm te zien krijgen. Hierin is de huidige prijs en de prijsgeschiedenis te zien. Deze geschiedenis kan je bekijken per uur, dag, week, maand of jaar.

In het kader aan de linkerkant kun je het bedrag invullen dat je wilt investeren in deze cryptomunt. Dit hoeft niet het volledige bedrag te zijn dat je eerder in deze handleiding hebt gestort. Je zou ook 50% nu kunnen investeren en de andere 50% in een andere cryptomunt.

Zodra je een bedrag hebt ingevuld zal Bitvavo automatisch berekenen hoeveel cryptomunten je voor dit bedrag kan kopen. Dit zal regelmatig veranderen, omdat de cryptomarkt continu in beweging is.

Verder zijn de handelskosten en de spread zichtbaar. De handelskosten bedragen 0,25% van het totale bedrag dat je wilt investeren. Het aantal cryptomunten dat je daadwerkelijk krijgt kan een heel klein beetje anders zijn dan getoond wordt. Dit komt door vraag en aanbod in de markt. In onderstaand voorbeeld gaat dit om 0,02% en is dus eigen verwaarloosbaar.

 1. Vul het bedrag in dat je wilt investeren, in dit geval 100 euro.
 2. Klik vervolgens op “Kopen” om de aankoop af te ronden.
Cryptomunten kopen Bitvavo

Stap 7. Gefeliciteerd!

Van harte gefeliciteerd met de aankoop van je eerste cryptomunten! Vanaf dit moment doe je mee aan de evolutie van het economische systeem in de wereld. Deze dag zou je kunnen opschrijven om later te vertellen aan de kleinkinderen. Zij zullen waarschijnlijk geen andere manier van betalen meer kennen dan betalen via crypto.

Nu je in bezit bent van je eigen cryptomunten is het wel belangrijk om deze veilig te bewaren. Om hier meer over te leren, zou je het artikel kunnen lezen dat dieper ingaat op het veilig opslaan van cryptomunten in verschillende wallets.

Bovenstaande informatie is geen financieel advies. Voor meer informatie: lees de disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.