Wat is de beste crypto exchange voor jou?

Kom erachter waar je op moet letten bij het kiezen van een crypto exchange

Als je op deze pagina terecht bent gekomen ga ik ervan uit dat je geïnteresseerd bent in het verhandelen van cryptomunten. Voordat je hiermee aan de slag gaat is het belangrijk om eerst een goede exchange te kiezen. Maar wat is nou eigenlijk de beste crypto exchange voor jou? Dat ligt er heel erg aan op welke manier je precies wilt handelen.

Om een goede keuze te maken is het belangrijk om te weten dat er veel verschillende exchanges en brokers zijn. De ene is meer geschikt voor het lange termijn investeren, terwijl de andere meer gericht is op het actief traden van cryptomunten. Op deze pagina lees je waar je op moet letten en wat de verschillen zijn.

Inhoudsopgave

Wat is een crypto exchange?

Allereerst een korte uitleg over wat een crypto exchange nou eigenlijk is. Om cryptomunten te kopen heb je een exchange nodig die deze munten te koop aanbiedt. Je kan het vergelijken met een supermarkt waar je naartoe gaat om boodschappen te doen. Op de aandelenbeurs koop je bijvoorbeeld aandelen van Shell, Tesla of Microsoft. Bij een crypto exchange koop je bijvoorbeeld Bitcoin, Ethereum of COTI.

Naast de crypto exchanges bestaan er ook crypto brokers. Een broker is een bemiddelaar tussen een exchange en de klant, in dit geval de persoon die de cryptomunten wilt kopen. Een broker bezit zelf geen cryptomunten maar koopt deze van een exchange, om ze direct door te verkopen aan de klant.

Betrouwbare platformen

Zoals hierboven te lezen, is er dus een verschil tussen een crypto exchange en een broker. Een crypto exchange heeft cryptomunten die ze aanbieden zelf in bezit. Een broker werkt als bemiddelaar tussen de klant en een exchange. Hieronder volgt een overzicht van verschillende exchanges en brokers die je zou kunnen gebruiken.

Exchanges

Bitvavo

Bitvavo is een Nederlandse exchange die in 2017 begon als broker. Later is Bitvavo verandert in een exchange waarbij gebruik wordt gemaakt van een simpele weergave en een geavanceerde weergave.

De simpele weergave is vooral voor beginners erg fijn om mee te werken. Het geeft een duidelijk overzicht van de beschikbare munten en van elke munt kan de prijsgeschiedenis bekeken worden in een grafiek.

De geavanceerde weergave is voor de meer ervaren traders. In deze weergave zijn een stuk meer cijfers en gegevens van de cryptomunten te zien. Voor een beginner kan dit overweldigend zijn, maar naarmate je meer ervaring krijgt zal je deze informatie beter begrijpen.

Bitvavo heeft één van de laagste, of misschien wel dé laagste, handelskosten van Nederland. Per transactie betaal je slechts 0,25% handelskosten. Dit wordt elke keer dat je iets koopt én verkoopt automatisch ingehouden. Naarmate je handelsvolume stijgt zullen de handelskosten dalen, tot een minimum van 0,04%.

Bitvavo is een exchange die zowel voor beginners als ervaren traders zeer geschikt is. Echter voornamelijk voor de langere termijn investeringen. Voor het actief daytraden is deze exchange niet zo zeer aan te raden. Dit komt omdat er niet erg veel verschillende opties zijn om je orders te plaatsen. Mocht je enkel willen investeren voor de langere termijn, dan is dit een zeer geschikte exchange.

Geïnteresseerd in deze exchange? Meld je dan via deze link aan om over de eerste 1000 euro geen handelskosten te betalen. Toch nog niet helemaal overtuigd en wil je graag meer informatie? Dan raad ik je aan om mijn Bitvavo Review te lezen, waarin ik nog veel meet informatie geef over deze exchange.

FTX

FTX is in korte tijd een van de grootste crypto exchanges ter wereld geworden. Deze exchange is gemaakt voor en door traders, en bied daarom erg veel verschillende manieren om te handelen.

Naast het standaard spot traden bieden ze ook veel futures trading aan. Dit wil zeggen dat je niet echt cryptomunten koopt, maar handelt op de prijsverandering van een bepaalde cryptomunt. Deze prijs verandert mee met de spot prijs, maar hier kan wel een klein verschil in zitten.

Het grootste voordeel van deze exchange is dat je orders kan plaatsen met een buy order en sell order tegelijk. Zo hoef je niet te wachten tot het perfecte moment om in te stappen, maar kan je de orders al klaarzetten en het daarna gewoon laten staan. Op het moment dat de prijs zakt naar een buy order dat je hebt geplaatst, zal deze automatisch gevuld worden en zullen je sell orders automatisch geplaatst worden.

Daarnaast is het ook mogelijk om verschillende wallets aan te maken binnen één account. Zo kan je bijvoorbeeld één wallet maken om te traden met een hefboom van x3 en één wallet met een hefboom van x10. In elke wallet kan je een bedrag plaatsen dat alleen gebruikt kan worden vanuit die wallet. Zodra je een order plaats vanuit een x3 hefboom wallet zal dus nooit je saldo van de x10 hefboom wallet gebruikt worden.

Verder bieden ze nog leveraged tokens, die gebruik maken van de spot prijs van een bepaalde cryptomunt maar direct een hefboom bieden van bijvoorbeeld x2. Ook kan je inzetten op uitslagen van presidentsverkiezingen.

FTX is een exchange gemaakt voor en door traders. Met het oog op actieve daytraders bieden ze dan ook een erg lage transactiekosten. De maximale transactiekosten die je betaald is slechts 0,07%. Deze kosten worden lager naarmate je handelsvolume stijgt. Ook kan je extra korting krijgen op de handelskosten door FTT, de eigen cryptomunt van FTX, vast te houden in de wallet van de exchange.

FTX is een zeer uitgebreide exchange met heel veel verschillende functies. Mocht je geïnteresseerd zijn in wat ze allemaal te bieden hebben, dan raad ik je aan om zelf eens een kijkje te nemen. Door gebruik te maken van deze link krijg je 5% korting op je handelskosten voor de rest van je leven.

Brokers

Brokers bezitten zelf geen cryptomunten en werken als bemiddelaar tussen de klant en een exchange. Het is vanzelfsprekend dat je ook een klein deel transactiekosten betaald aan de broker. De handelskosten van brokers is dus meestal ook wat hoger dan bij een crypto exchange. Hieronder volgt een overzicht van een aantal Nederlandse brokers.

BTC Direct

Vroeger was het ingewikkeld om cryptomunten te kopen en deed je dit meestal bij internationale beurzen. Vaak ging het storten van geld via een bankoverschrijving dat meerdere dagen in beslag nam. Hierdoor kon je niet snel en makkelijk cryptomunten kopen.

In 2013 kregen drie vrienden het idee om dit een stuk makkelijker en sneller te maken. Uit dit idee is BTC Direct ontstaan. Ze bieden een erg makkelijk platform dat voor iedereen, ook zonder kennis, te gebruiken is.

Voor elke cryptomunt kan de grafiek met prijsgeschiedenis bekeken worden. Hierbij kunnen gebruikers kiezen tussen een eenvoudige weergave en de zogenaamde Pro grafiek. Deze Prof grafiek maakt gebruik van een TradingView plugin waardoor de grafieken er hetzelfde uitzien als in TradingView. Voor beginners kan dit onduidelijk zijn als je niet weet wat de gegevens betekenen.

Omdat BTC Direct een broker is betaal je hogere handelskosten. In dit geval betaal je 1% handelskosten over elke transactie die je maakt. Elke keer als je cryptomunten koopt óf verkoopt, wordt dit automatisch ingehouden.

Bij BTC Direct kan je binnen enkele minuten een account aanmaken en starten met het kopen van je eerste cryptomunten. Door bij het aanmelden gebruik te maken van de code CRYPTOKRAKER, krijg je 10 euro gratis saldo om direct je eerst cryptomunten mee te kopen.

BLOX

BLOX is een crypto app ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf BTC Direct. Ze maken enkel en alleen gebruik van een mobiele app die te downloaden is voor Apple en Android telefoons.

BLOX maakt het voor gebruikers zo makkelijk mogelijk om te beginnen met het kopen en verkopen van cryptomunten. Zo hoef je je zelf geen zorgen te maken over beveiliging van je munten, dit wordt allemaal geregeld door BLOX.

De cryptomunten die je koopt worden niet echt van jezelf, waardoor je ook geen eigen wallet hoeft te maken. BLOX zorgt ervoor dat je gekochte munten veilig voor je worden opgeslagen, waardoor je binnen enkele minuten kan starten met het kopen van bijvoorbeeld bitcoin.

Omdat je geen eigen wallet hoeft te maken bezit je dus ook niet de private keys van de cryptomunten die je koopt. Hierdoor is het niet mogelijk om de munten van het platform af te halen of te versturen naar iemand anders. Alleen BLOX zelf heeft de private keys in bezit, wat het wel erg veilig maakt. Mocht je account gehackt worden dan is het ergste dat kan gebeuren dat je munten verkocht worden, waarna het geld direct weer op je eigen rekening komt te staan.

Omdat BLOX een broker is betaal je hogere handelskosten. In dit geval betaal je 1% handelskosten over elke transactie die je maakt. Elke keer als je cryptomunten koopt óf verkoopt, wordt dit automatisch ingehouden.

Ben je op zoek naar een erg makkelijke en snelle manier op je eerste cryptomunten te kopen, dat is BLOX een geschikte app voor jou. Door tijdens het aanmelden van je account gebruik te maken van de code CRYPTOKRAKER, krijg je 10 euro tegoed waarmee je direct je eerste cryptomunten kan kopen.

LiteBit

Voormalig CEO van Marktplaats.nl is in 2013 begonnen met het opzetten van LiteBit. Sinds die tijd is het platform uitgegroeid tot één van de grootste van Nederland en zijn ze hard op weg om dit ook in Europa voor elkaar te krijgen.

Op het moment van schrijven bieden ze 47 verschillende cryptomunten aan. Het kopen van deze munten gaat op een iets andere manier dan op de meeste exchanges. In dit geval maak je gebruik van LiteBit credits die je kan kopen voor 1 euro per stuk. Met deze credits kan je direct crypto kopen of in euro’s laten storten op een gekoppelde bankrekening.

Het voordeel van LiteBit is dat je niet per se eerst geld hoeft te storten voordat je cryptomunten kan kopen. Je kan namelijk direct de cryptomunten kopen vanaf je bankrekening. Dit kan je vergelijken met het kopen van een paar schoenen via een webshop. Je kies welke munt en hoeveel je ervan wilt kopen, waarna je direct de betaling kan doen om de munten te ontvangen.

Op LiteBit bezit je een eigen wallet. Dit maakt het mogelijk om je cryptomunten van het platform af te halen en bijvoorbeeld op een hardware wallet te zetten. Ook is het mogelijk om je cryptomunten te versturen naar andere mensen.

De transactiekosten van LiteBit zitten aan de hoge kant. Per transactie betaal je 2% transactiekosten. Dit wordt automatisch ingehouden bij elke koop of verkoop die je doet.

Ben jij geïnteresseerd om direct vanaf je rekening cryptomunten te kopen? Dan is LiteBit hét platform voor jou. Meld je gratis aan via deze link om al binnen een paar minuten je eerste cryptomunten te kopen.

Bitcoin Meester

Bitcoin Meester is een Nederlandse broker opgericht in 2017. Met ruim 200 verschillende cryptomunten hebben ze misschien wel het grootste aanbod van alle Nederlandse brokers. Dit maakt het aantrekkelijk voor klanten om gebruik te maken van het platform. Het kan echter ook te onoverzichtelijk worden waardoor mensen niet meer weten waar ze wel en niet in moeten investeren.

Het platform is volledig in het Nederlands wat het toch allemaal wat makkelijker maakt. Vooral voor beginners kunnen bepaalde Engelse begrippen onduidelijk zijn. Op Bitcoin Meester heb je daar geen last van.

Ook de supportafdeling is volledig is het Nederlands. Mocht je ergens tegenaan lopen en kom je er zelf niet helemaal uit? Dan kan je de klantenservice telefonisch of via de mail gewoon in het Nederlands bereiken.

Bij Bitcoin Meester heb je een eigen wallet, waardoor het mogelijk is om je gekochte cryptomunten van het platform af te halen. Munten versturen en ontvangen van andere mensen is ook mogelijk.

Ook Bitcoin Meester zit met de transactiekosten aan de hoge kant. Net als bij LiteBit betaal je 2% transactiekosten over elke transactie die wordt gedaan. Dit wordt automatisch ingehouden bij elke koop en verkoop die je plaatst.

Ben je op zoek naar een broker met een zeer uitgebreid aanbod aan cryptomunten? Dan ben je bij Bitcoin Meester aan het goede adres. Meld je aan via deze link en start binnen enkele minuten met het kopen van je eerste cryptomunten.

Hoe kies je de beste crypto exchange voor jou?

Zoals je hebt kunnen lezen zit er veel verschil in de crypto exchanges en brokers waaruit je kan kiezen. Maar hoe bepaal je nou wat de beste crypto exchange is voor jou? Daarvoor kan je kijken naar verschillende aspecten. De keuze die je maakt heeft veel invloed op de manier van handelen.

Op welke manier wil je handelen?

Wil je vooral investeren voor de langere termijn, of toch actief daytraden? Ga je vooral bezig met de grotere cryptomunten, zoals Bitcoin en Ethereum, of wil je ook gebruik kunnen maken van de vele kleinere altcoins?

Het is mogelijk om alles op dezelfde exchange te doen maar dit is niet altijd het meest ideale plan. Persoonlijk gebruik ik Bitvavo voor mijn lange termijn investeringen, en FTX voor het actieve daytraden. Bitvavo maakt het staken van cryptomunten bijvoorbeeld erg makkelijk. Dit is vooral handig voor langere termijn investeringen.

Welke mogelijkheden biedt een exchange?

Niet elke exchange biedt dezelfde mogelijkheden. Zo maakt BLOX enkel gebruik van een mobiele app. Ga voor jezelf na waar je naar opzoek bent. Wil je voornamelijk vanaf je mobiele telefoon handelen, of via een laptop of computer?

Ook is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop je geld kan storten op je account. Niet elke exchange biedt de mogelijkheid om dit met iDeal te doen. Vooral bij grote internationale exchanges is dit niet altijd mogelijk. De grotere Nederlandse exchanges, zoals Bitvavo, bieden deze mogelijkheid wel.

Wat zijn de kosten bij een exchange?

Zeker niet onbelangrijk zijn de transactie kosten die een crypto exchange rekent. Vooral met actief daytraden is dit iets om op te letten. Doordat je veel transacties plaatst wil je de transactiekosten het liefst zo laag mogelijk houden. Vandaar ook dat mijn voorkeur uitgaat naar de FTX-exchange.

Bij deze exchange betaal je maximaal 0,07% transactiekosten, die lager worden naarmate je meer handelt. Ook is er de mogelijkheid om extra korting te krijgen op je transactiekosten door FTT, de token van de FTX-exchange, vast te houden in je wallet. Lagere transactiekosten dan dit ga je niet snel vinden.

Voor lange termijn investeringen is dit minder belangrijk, omdat je minder vaak een transactie plaatst. In dit geval kan je beter op zoek gaan naar een exchange die hoge staking vergoedingen uitkeert. Weer een voordeel van Bitvavo is dat je staking alleen aan hoeft te zetten voor je account zelf, en dus niet voor elke cryptomunt apart. Dat scheelt weer een hoop werk.

Veiligheid van de exchange

Het is natuurlijk ook erg belangrijk om te kijken naar de veiligheid van een exchange. Maken ze bijvoorbeeld gebruik van KYC? Dit maakt het voor hackers moeilijker om je cryptomunten te stelen wat het voor jou als gebruiker dus een stuk veiliger maakt.

Is een crypto exchange ook ingeschreven bij de DNB? Om deze goedkeuring te krijgen moet een exchange voldoen aan bepaalde veiligheidseisen en wetgeving. Als een exchange is ingeschreven bij de DNB kan je ervan uitgaan dat je op die exchange veilig kan handelen.

Ook het gebruik van 2FA verificatie maakt je account extra veilig. Elke keer dat je inlogt heb je een code nodig vanaf een mobiele app voordat je kan inloggen. Op die manier kunnen criminelen een stuk moeilijker toegang krijgen tot je account.

De supportafdeling

Mocht je tijdens het handelen ergens tegenaan lopen of vragen hebben, dan is het fijn als de supportafdeling Nederlands is. Op die manier kan je makkelijk hulp krijgen in je eigen taal en zal het ook makkelijker te begrijpen zijn.

Kijk ook zeker naar de verschillende manieren waarop je de klantenservice kan bereiken. Kan dit telefonisch, via de mail of met een formulier op de website zelf? Dan kan je ervan uitgaan dat je ook echt de hulp krijgt die je zoekt.

Reviews

Als laatste kan je reviews van andere mensen lezen over een bepaalde exchange. Lees je veel negatieve verhalen dan moet je nagaan of je wel gebruik wilt maken van die exchange. Als je veel positieve verhalen leest over een bepaalde exchange dan kan je ervan uitgaan dat het een veilige exchange is om op te handelen.

Gebruik van referral links

Veel exchanges bieden de mogelijkheid om gebruik te maken van een referral link. Dat is een link die je krijgt van een andere gebruiken van een exchange. Vaak krijg een welkomstbonus als je een account aanmaakt via deze link.

Zo krijg je bij Bitvavo een welkomstbonus waardoor je over de eerste 1000 euro geen handelskosten hoeft te betalen. Bij FTX krijg je 5% korting op je transactiekosten voor de rest van je leven. BLOX en BTC Direct geven je gratis 10 euro tegoed om direct je eerste cryptomunten van te kopen.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zit er veel verschil in de crypto exchanges waar je uit kan kiezen. Er is ook geen eenzijdig antwoord te geven op de vraag welke exchange voor jou nou het beste is. Om erachter te komen welke crypto exchange het beste is voor jou zijn er veel dingen om naar te kijken.

Ten eerste moet je voor jezelf bepalen of je wilt investeren voor de lange termijn, of actief wilt gaan daytraden. Zoals waarschijnlijk wel duidelijk is geworden, vind ik persoonlijk Bitvavo het fijnste platform om te gebruiken voor lange termijn investeringen. Voor het actieve daytraden maak ik gebruik van de FTX-exchange, waar ik zeer tevreden over ben.

Natuurlijk kan je op meerdere exchanges een account aanmaken zonder meteen geld erop te hoeven zetten. Zo kan je erachter komen bij welke exchange je het beste gevoel hebt en wat voor jou de beste crypto exchange is om mee aan de slag te gaan.

Ik wens je veel plezier met het traden en natuurlijk veel winst toe!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleinden. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten