Op welke manier je ook gebruik maakt van geld, er zullen altijd criminelen zijn die je geld afhandig willen maken. Zo ook in de cryptowereld. In het verleden is dit een aantal keer fout gegaan, maar dat wil je natuurlijk koste wat het kost zien te voorkomen. In dit artikel lees je welke manieren er zijn om jouw cryptomunten te bewaren, en geven we antwoord op de vraag: wat is een veilige crypto wallet?
Inhoudsopgave
Cryptografie
Om gegevens op veilig te kunnen versturen wordt vaak gebruik gemaakt van cryptografie. Veel mensen zullen dit dagelijks gebruiken zonder dat ze zichzelf daar bewust van zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de adresbalk van deze website. Hier zie je dat er gebruik gemaakt wordt van https. Dit zorgt ervoor dat alle gegevens versleuteld worden en daarmee veilig zijn voor criminelen. De gegevens worden uitgewisseld doormiddel van een publieke sleutel.
Hoe vaak zie je in het nieuws voorbijkomen dat bedrijven onder vuur liggen door het lekken van persoonlijke gegevens? Het is dus erg belangrijk om betalingsgegevens op een goede manier te versleutelen. Dit voorkomt dat criminelen de gegevens kunnen stelen of zelf dubbel uit kunnen geven. Om een veilige cryptowereld te creëren is cryptografie dus van essentieel belang.
Wat is een public key?
Een public key (publieke sleutel) is een unieke code waarmee gegevens veilig kunnen worden overgedragen. Door de public key wiskundig af te leiden kan je een adres creëren dat zichtbaar is voor andere mensen. Op dit adres kan je vervolgens crypto(geld) ontvangen. De verzender weet zeker dat het bij de juiste persoon terecht komt omdat dit een unieke code is. Een crypto adres is dus niet de public key, maar een wiskundig afgeleide versie daarvan.
Een bitcoin adres kan er bijvoorbeeld zo uit zien:
1EHNa6Q4Jz2uvNExL497mE43ikXhwF6kZm
Deze adressen zijn voor iedereen zichtbaar op de blockchain. Dit maakt het een erg transparant systeem doordat iedereen kan zien hoeveel crypto er op een bepaald adres staat. De public key is op zijn beurt weer afgeleid van de private key.
De blockchain gebruikt ingewikkelde wiskundige algoritmes om de public key te genereren. Het is echter vrijwel onmogelijk om dit omgekeerd te doen. De private key kan dus niet afgeleid worden van de public key. Als dat wel mogelijk zou zijn dan kan iemand de crypto stelen op het moment dat de public key bekend is.
Wat is een private key?
Bij iedere transactie die via de blockchain wordt verzonden is er een soort van handtekening nodig. Die handtekening wordt de private key genoemd. De private key ondertekend de betaling en bevestigd daarmee dat de transactie afkomstig is van de gebruiker. Omdat deze private key geheim is kan de transactie dus niet meer worden aangepast nadat hij is verzonden.
Dus elke keer als je geld van je eigen wallet naar die van iemand anders stuurt, onderteken je die transactie met je private key. Om te voorkomen dat iemand je crypto kan stelen is het dus erg belangrijk om je private key altijd geheim te houden! Als iemand je private key in bezit krijgt kan hij dus de crypto vanuit jouw wallet naar zichzelf sturen.
Een private key kan er bijvoorbeeld zo uit zien:
5Kb8kLf9zgWQnogidDA76MzPL6TsZZY36hWXMssSzNydYXYB9KF
Verschillende soorten wallets
Nu je weet hoe het versleutelen en versturen van crypto werkt, is het ook belangrijk om te weten hoe je crypto kan bewaren. In grote lijnen wordt hier onderscheid gemaakt tussen ‘hot’ en ‘cold’ wallets. Holt wallets zijn wallets die verbonden zijn met het internet. Misschien heb je een account bij FTX of Bitvavo. De crypto die je daar hebt staan zijn dus opgeslagen op een ‘hot’ wallet. Mocht dit platform gehackt worden dan is de kans aanwezig dat je je crypto kan verliezen. Om die reden is dit dus ook niet de meeste veilige crypto wallet om te gebruiken.
Cold wallets zijn wallets die niet in verbinding staan met het internet. Je crypto staat dus offline opgeslagen waardoor het voor criminelen een stuk moeilijk wordt om ze te stelen. Een cold wallet is dus ook de meest veilige crypto wallet om je cryptomunten in op te slaan. Het nadeel hiervan is dat ze wel wat geld kosten om aan te schaffen. Ook kost het wat meer tijd om crypto te kunnen kopen of verkopen omdat het is verplaatst moet worden naar een exchange.
Online wallets
Elke exchange maakt gebruik van een online wallet. Je maakt een account aan bij een exchange en ze zijn vaak erg makkelijk in gebruik. Binnen een paar minuten kan je al starten met het kopen en verkopen van crypto. In het verleden is het een enkele keer voorgekomen dat een exchange gehackt is waarbij grote hoeveelheden bitcoin gesloten zijn. Het is dus belangrijk om te onderzoeken of de exchange die je wilt gebruiken wel veilig is. De zeer veilige en meest gebruikte exchange in Nederland is Bitvavo. Wil je hier meer over weten dan kan je deze review lezen.
Mobiele wallets
Er zijn verschillende mobiele wallets die je kan downloaden op je smartphone. Vaak zijn ze erg makkelijk in gebruik. Je hoeft enkel de app te downloaden en een wallet aan te maken. Daarna kan je er direct crypto naar versturen. Pas hier alleen wel mee op! Als je telefoon gestolen wordt of iemand krijgt toegang tot je telefoon, dan kan die dus ook bij je crypto. Het is daarom aan te raden om geen grote hoeveelheden crypto op dit soort wallets op te slaan.
Desktop wallets
Naast mobiele wallets zijn er ook verschillende desktop wallets te gebruiken. Deze gaan van vrij eenvoudig tot erg geavanceerd. De Bitcoin Core wallet bijvoorbeeld synchroniseert de volledige blockchain op je computer. Dit kan dan ook wel een paar dagen duren aangezien het bestand 65GB groot is. Voor de gemiddelde handelaar is dit ook zeker niet nodig. Dit is vooral gericht op de gevorderde handelaren. Net als bij mobiele wallets download je deze op de computer en maak je een wallet aan. Daarna kan je er direct crypto naar versturen.
Hardware wallets
De meest veilige crypto wallet is toch wel een hardware wallet. Vaak zijn deze te vergelijken met een usb-stick of een externe harde schijf. In principe worden ze ook gewoon gebruikt voor opslag van data. Een hardware wallet heeft echter extra beveiliging die een normale harde schijf bijvoorbeeld niet heeft. De twee meest gebruikte merken zijn Ledger en Trezor
Ledger
Ledger is wereldwijd marktleider op het gebied van hardware wallets. Naast de wallets maken ze ook gebruik van een app. Die app maakt het mogelijk om crypto te kopen en te verkopen. Ook is het mogelijk om de ene cryptomunt om te ruilen voor een andere. Deze munten komen direct op de hardware wallet te staan waardoor ze meteen veilig zijn voor criminelen.
De meest gebruikte is de Ledger Nano X. Hierop kan je 100 verschillende munten tegelijkertijd opslaan. Mocht dit toch niet genoeg zijn dan is het ook mogelijk om bepaalde munten eraf te halen om plaats te maken voor anderen. In totaal zijn er ruim 1800 verschillende munten die op de Ledger Nano X geïnstalleerd kunnen worden. Als je die 100 munten tegelijk wel wat veel vindt, dan kan je kiezen voor de Ledger Nano S. Hierop kunnen maximaal 3 munten tegelijk geplaatst worden. Verder zijn ze bijna gelijk aan elkaar.
Trezor
Bij de Trezor hardware wallets werkt het iets anders. Deze hebben geen limiet van het aantal munten dat tegelijkertijd opgeslagen kan worden. Dat maakt het voor investeerders die veel verschillende munten in bezit hebben een erg bruikbare wallet.
Met de Trezor One kan gebruik gemaakt worden van ongeveer 1000 verschillende cryptomunten. De Trezor Model T kan ongeveer 1200 cryptomunten opslaan. Ook heeft deze een touchscreen schermpje en de Trezor One maakt gebruik van een schermpje met daarnaast 2 knoppen. De Trezor Model T heeft nog sterkere beveiliging en heeft daarnaast plaats voor een microSD kaart voor extra dataopslag.
Wat kan je verder nog doen?
Naast het hebben van een veilige crypto wallet zijn er nog wat kleine dingen die je kan doen. Alles wat je doet om te voorkomen dat je cryptomunten kwijtraakt zorgt voor nog meer veiligheid. Daarom nog wat kleine tips op een rijtje:
- Schakel in die mogelijk tweestapsverificatie (2FA) in. Bij veel exchanges is het mogelijk om dit te gebruiken. Bij het inloggen heb je dan elke keer een extra code nodig die meestal gegenereerd wordt door een app op je telefoon. Zonder deze code kan je niet inloggen. Een veel gebruikte app hiervoor is de Google Authenticator.
- Bij veel exchanges krijg je een herstelsleutel voor het geval je je account kwijtraakt of verwijdert. Met deze sleutel kan je weer toegang krijgen tot je wallet. Bewaar deze sleutels altijd erg goed. Het liefst op meerdere plaatsen. Denk hierbij aan een externe harde schijf of op papier.
- Installeer updates zo vaak je kan. Als je een exchange via de browser gebruikt gebeurt dit automatisch. Bij het gebruik van een gedownloade app op je computer of telefoon moet je dit vaak zelf doen. Deze updates bevatten vaak extra beveiligingsupdates waardoor je cryptomunten nog beter beschermd zijn.
- Download een virusscanner op je computer en telefoon. Op die manier zorg je er voor dat malware en andere virussen niet op je computer terecht komen. Malware wordt door criminelen gebruikt om toegang te krijgen tot alles op je computer. Dus ook tot je cryptowallet.
Conclusie
Het is dus altijd belangrijk om je private keys goed geheim te houden en niet kwijt te raken. Zonder private key kan je namelijk nooit meer bij je cryptomunten. Als je niet erg veel crypto in bezit hebt dan kan je deze gewoon op de hot wallets van de exchange die je gebruikt laten staan. Heb je echter behoorlijk wat crypto in bezit dan is een hardware wallet toch echt de meest veilige crypto wallet om te gebruiken.
Ga vooral voor jezelf na hoeveel geld je eraan zou willen besteden en wat je nodig hebt. De beste optie kan voor iedereen anders zijn. Het is dus ook moeilijk te zeggen wat nou de beste optie voor jou zal zijn. Zoals met alles in de cryptowereld is zelf onderzoek doen altijd het beste.
Volg de gratis training!
Nu weet je op welke manier je cryptomunten veilig kan bewaren. Maar weet je ook in welke cryptomunten je het beste kan investeren? Nee? Dan heeft AllesOverCrypto.nl een gratis training gemaakt die jou hierbij kan helpen!
Leer in welke munten je het beste kan investeren en hoe je deze kan kopen en verkopen. Daarnaast hoor je twee (nog) zeer kleine munten die erg veel potentie bieden. Misschien gaat je investering hierdoor wel 10X of meer waard worden!
Dus wil jij meer leren en veel geld gaan verdienen met crypto? Meld je hieronder dan snel aan voor de gratis training!
Volg de gratis training!
Laat de huidige kansen op de cryptomarkt niet liggen! Meld je snel aan voor de gratis training zodat je vandaag nog geld kan gaan verdienen met crypto. Wacht niet tot het te laat is!
Bovenstaande informatie is geen financieel advies. Voor meer informatie: lees de disclaimer.