Wat is Polygon? Polygon review, prijsverwachting en waar koop je het?

Gemiddelde leestijd: 23 minuten

Voor mensen met wat ervaring in de cryptowereld zal het geen nieuws zijn dat het grootste probleem van het Ethereum netwerk de hoge transactiekosten zijn. Deze ontstaan door het grote aantal gebruikers, waarvoor het netwerk niet genoeg capaciteit heeft. Polygon biedt hier al enige tijd een oplossing voor en is nog altijd hard aan zijn ontwikkeling bezig.

Het Polygon netwerk is in korte tijd erg populair geworden. Vanzelfsprekend is dat de utility token van Polygon hierdoor ook erg hard is meegestegen. In dit artikel lees je alles over wat Polygon precies is, waarom het zo hard is gegroeid en geef ik mijn prijsverwachting voor de toekomst.

Inhoudsopgave

Wat is Polygon?

Polygon is puur gericht op het verhogen van de schaalbaarheid van de Ethereum blockchain. Al enige tijd zijn dApps flink in opkomst, maar de Ethereum blockchain is hier niet op voorbereid.

Voor elke transactie die plaats vindt op een blockchain netwerk moeten transactiekosten betaald worden. Hoe meer transacties er plaatsvinden, hoe hoger de transactiekosten worden. Het aantal transacties dat per seconden plaatsvindt, is hoger de blockchain van Ethereum aan kan. Dit zorgt voor absurde transactiekosten van soms honderden dollars per transactie.

Het is wel te begrijpen dat dit een grote ergernis is van veel mensen die gebruik maken van de Ethereum blockchain. Stel je voor dat je 200 euro transactiekosten zou moeten betalen tijdens het doen van je boodschappen. Dat is eigenlijk helemaal niet voor te stellen, maar het is wel wat er gebeurd op de Ethereum blockchain.

Schaalbaarheid is noodzakelijk

Het is dan ook van groot belang dat het aantal transacties per seconden flink opgeschaald kan worden. Gebeurd dit niet dan zal de blockchain technologie nooit mainstream kunnen gaan. Zodra de hele wereld er gebruik van wil maken moet er genoeg capaciteit zijn om dit ook aan te kunnen.

Voor Polygon is het dan ook een groot doel om de Ethereum blockchain toegankelijk te maken voor iedereen ter wereld. Daarnaast willen ze ervoor zorgen dat het netwerk gebruiksvriendelijker wordt. Niet alleen voor gebruikers maar ook voor ontwikkelaars van verschillende applicaties.

Hoe doet Polygon dit?

Om dit te verwezenlijken bouwt Polygon een decentraal platform, dat gebruik maakt van een aangepaste versie van het zogenaamde Plasma Framework. Dit is een layer 2 oplossing, die ervoor zorgt dat de meeste transacties buiten de blockchain van Ethereum kunnen plaatsvinden. Dit is het makkelijkste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld.

Stel dat je een lekker bakje koffie wilt halen bij de Starbucks. Na het plaatsen van je bestelling moet je wachten tot de koffie klaar is en bij dezelfde kassa ook de koffie afrekenen. Om dit proces een stuk sneller te laten verlopen kan je de koffie ook afrekenen bij een aparte kassa. Je bestelling wordt doorgegeven naar de tweede kassa, waarna je deze kan betalen. Zodra hij betaald is wordt het teruggekoppeld naar de eerste kassa, waarna een transactie is goedgekeurd. Dit doet een layer 2 oplossing voor de Ethereum blockchain dus ook, maar dan volledig automatisch.

Deze sidechains (de tweede kassa) zijn vaak een stuk minder veilig dan de primaire blockchain. Dit zorgt ervoor dat het voor criminelen een stuk makkelijker wordt om hier misbruik van te maken. Hier komt het Plasma Framework om de hoek kijken. Zij bieden veilige sidechains die altijd kunnen terugvallen om te primaire blockchain, mocht er een beveiligingsstoring plaatsvinden op een sidechain.

Plasma zorgt ervoor dat bijna alle transacties buiten de Ethereum blockchain kunnen plaatsvinden. Alleen directe stortingen of opnamen van Ethereum vinden plaats op de primaire blockchain. Zolang de activa alleen verplaatst worden binnen het netwerk kan dit ook buiten de primaire blockchain plaatsvinden.

Waarom is Polygon zo’n succes?

Polygon werd voor het eerst toegankelijk voor investeerders en gebruikers in april 2019. Doormiddel van een IEO wisten ze toen 5,6 miljoen dollar op te halen. Dit gaf direct aan dat er genoeg mensen vertrouwen hadden in de toekomst van Polygon.

Het grote succes hebben ze te danken aan de alsmaar oplopende transactiekosten van de Ethereum blockchain. Het is voor gebruikers veel aantrekkelijker om het Polygon netwerk te gebruiken, waarbij de transactiekosten vele malen lager zijn.

Ontwikkelaars van dApps willen het liefst snelle en goedkope applicaties kunnen maken. Polygon biedt dit door gebruik te maken van de sidechains zoals eerder beschreven. Het is dan ook niet gek dat er al ruim 3000 applicaties gelanceerd zijn op het netwerk van Polygon. Hiermee is het ecosysteem van Polygon ontzettend hard gegroeid en dat zal het waarschijnlijk ook blijven doen zolang Ethereum populair blijft.

De token van Polygon: MATIC

Tot 2021 heeft het bedrijf altijd de naam Matic Network gedragen, voordat ze overgingen naar de naam Polygon. Vandaar ook dat de utility token de naam MATIC heeft gehouden. MATIC is makkelijk te kopen via het platform van Bitvavo. Lees hier hoe je crypto kan kopen via Bitvavo.

Halverwege 2020 is het mainnet van Polygon live gegaan, waarna MATIC in begin 2021 een erg flinke stijging heeft gezien. Na deze erg harde stijging heeft het wat tijd nodig gehad om af te koelen tot halverwege 2021. Sinds die tijd is het weer in een wat normalere lijn omhooggegaan, waar het nog altijd mee bezig is.

Prijsverwachting voor MATIC

De kans is erg groot dat Polygon populair zal blijven zolang Ethereum dat ook blijft. Het is echter geen zekerheid. Het is altijd mogelijk dat een ander bedrijf hetzelfde doel gaat nastreven als waar Polygon mee bezig is. Mocht het gebeuren dat zij een betere oplossing weten te vinden, dan is het mogelijk dat de populariteit van Polygon zal dalen en daarmee de prijs van MATIC.

Zodra de bull market hervat wordt, verwacht ik ook voor MATIC een mooie stijging. Mijn verwachting is dat het op zijn minst de ATH van ongeveer 2,50 euro zal bereiken. Echter verwacht ik dat MATIC, door de populariteit van Polygon en Ethereum, door kan gaan tot de 4-5 euro tijdens deze bull market.

Mocht het echter gebeuren dat er toch een ander bedrijf de plaats van Polygon zal innemen, dan zou het de andere kant op kunnen gaan. Dit zie ik persoonlijk alleen niet zo snel gebeuren.

MATIC staking en farming

Mensen die hun MATIC-tokens vasthouden in een wallet kunnen dit gebruiken voor staking. Hiermee verdienen ze niet alleen extra tokens, maar helpen ze ook bij het valideren van transacties die plaatsvinden om het netwerk. Daarnaast helpen ze met het bepalen van de zogenaamde Block Producers.

Naast staking zijn er ook verschillende farming pools waar MATIC voor gebruikt kan worden. De twee meest gebruikte farming pools zijn ETH-MATIC en mSAND-MATIC. De laatstgenoemde heeft een APR van maar liefst 56%. Via het platform van The Sandbox kan je erg makkelijk gebruik maken van deze farming pool.

Geschikte wallet voor MATIC

Polygon wallet

Polygon heeft een eigen wallet ontwikkeld om de MATIC-tokens op te slaan en te staken. Deze wallet is erg makkelijk te gebruiken met verschillende dApps. Bij het doen van in-game aankopen zal het bedrag van deze aankopen direct vanuit de Polygon wallet worden afgeschreven. Dit zorgt voor een snel en gebruiksvriendelijk proces.

Wallet van de exchange

Zolang je geen grote hoeveelheden MATIC-tokens in bezit hebt kan je deze prima op de wallet van de exchange laten staan. Let hierbij wel op dat je een veilige en veel gebruikte exchange gebruikt. De grotere en bekendere exchanges doen er namelijk erg veel voor om te zorgen dat de gebruikers veilig zijn. Mocht je gebruik maken van een erg kleine onbekende exchange kan het zomaar zo zijn dat je te maken hebt met criminelen. En het zou natuurlijk zonde zijn om je crypto investering te verliezen.

Hardware wallet

De meest veilige manier om je cryptomunten op te slaan in op een hardware wallet. Deze staan niet in verbinding met het internet, waardoor het voor criminelen een stuk moeilijker wordt om de cryptomunten van je te stelen. Een veel gebruikte hardware wallet is de Ledger Nano X.

Banner Ledger Nano X

ledger nano x crypto wallet banner

Wat heeft Polygon te bieden?

Polygon heeft verschillende services die ze aanbieden.

Betaalservice

Allereerst biedt Polygon een platform waarbij gebruikers met crypto kunnen betalen, of zelf crypto kunnen accepteren als betaalmiddel. In eerste instantie was dit alleen mogelijk met Ethereum en andere ERC-20 tokens. Later is het mogelijk geworden om ook met andere crypto valuta te betalen. Uiteindelijk willen ze het ook mogelijk maken om met fiat geld te kunnen betalen.

Leenservice

Polygon biedt een leen platform dat het mogelijk maakt voor bedrijven om hun gebruikers te controleren voordat er geld uitgeleend wordt. Dit gebeurt aan de hand van transactiegeschiedenis van de gebruikers. Zodra alles goedgekeurd is kan het geld uitgeleend worden.

Dagger

Dagger is de infrastructuur die gebruikt wordt door ontwikkelaars van applicaties. Hierbij is het mogelijk om smart contracts, accounts en transacties te koppelen met Zapier. Hierdoor kan dit ook gekoppeld worden aan applicaties van andere ontwikkelaars, waardoor informatie uitgewisseld kan worden.

Games en NFT-marktplaats

Het is mogelijk om allerlei games te lanceren op de sidechains van Polygon. Hierbij is het mogelijk om in-game assets te maken als NFT, die ook via de sidechains te verhandelen zijn. Hiervoor heeft Polygon een eigen NFT-marktplaats ontwikkeld. Hier kunnen NFT’s aangeboden worden voor Ethereum, MATIC en PLA.

Door games te lanceren via de blockchain is het mogelijk om het Play-to-Earn model toe te passen. Gebruikers van deze games kunnen dan in-game crypto tokens verdienen door bepaalde opdrachten te voltooien. Zo biedt het een extra mogelijkheid voor gamers, waardoor ze er eerder door aangetrokken zullen worden.

De structuur van Polygon

Het netwerk van Polygon is verdeeld in vier aparte lagen:

Ethereum

Natuurlijk is de eerste laag de primaire blockchain van Ethereum. Door het Polygon netwerk hier overheen te bouwen kunnen ze gebruik maken van de beveiliging die de Ethereum blockchain te bieden heeft. Deze laag wordt gebruikt voor staking en dient als communicatiemiddel met de verschillende Polygon sidechains.

Beveiliging

De tweede laag zorgt voor extra beveiliging voor het netwerk, door gebruik te maken van het eerdergenoemde Plasma Framework. Polygon is uniek in deze manier van werken. Elke sidechain wordt regelmatig gecontroleerd door zogenaamde validators, die hier een vergoeding voor krijgen.

Deze laag wordt gebruikt voor het uitgeven van beloningen en vergoedingen aan de validators die de verschillende sidechains controleren. Deze laag kan ook rechtstreeks geïmplementeerd worden op de Ethereum blockchain, waarbij de miners gebruikt worden om transacties te valideren.

Polygon

Op de derde laag worden de nieuwe blokken gemaakt voor de verschillende sidechains. Op deze laag wordt het consensus algoritme uitgevoerd dat bepaalt wie de nieuwe blokken mag maken.

Daarnaast worden op deze laag alle transacties verzameld die verwerkt en doorgestuurd moeten worden naar de Ethereum blockchain. Deze laag is dus onmisbaar om het nut van Polygon tot uiting te laten komen. Deze laag zorgt voor de sidechains waarop transacties van het Ethereum netwerk buiten de primaire blockchain kunnen plaatsvinden.

Uitvoering

De laatste laag zorgt voor het uitvoeren van transacties op de Polygon sidechains. Daarnaast zorgt deze laag voor het uitvoeren van de smart contracts

Ontwikkelaars van applicaties kunnen zelf kiezen welke lagen ze willen gebruiken. Hierbij zijn de Polygon- en Uitvoeringslaag vereist om het programma te laten werken. Daarnaast kunnen ze dus kiezen of ze gebruik willen maken van de Ethereum laag, of de extra beveiliging.

Verschillende dApps kunnen via het Polygon netwerk met elkaar en met de Ethereum blockchain communiceren. Dit zorgt ervoor dat er allerlei nieuwe toepassingen tot stand kunnen komen. Waarschijnlijk zullen er nog veel nieuwe dingen ontstaan, waar we nu nog totaal geen weet van hebben.

Het team achter Polygon

Jaynti Kanani

Jaynti Kanani

Co-founder en CEO, voornamelijk verantwoordelijk voor technische deel, veel computertaal ervaring bij verschillende bedrijven

Anurag Arjun

Anurag Arjun

Co founder en CPO, verantwoordelijk voor het verspreiden van Polygon als product op de markt

Sandeep Nailwal

Sandeep Nailwal

Co-founder en COO, blockchain programmeur, voornamelijk verantwoordelijk voor de link tussen dApps en het MATIC-netwerk

Mihailo Bjelic

Mihailo Bjelic

Co founder, medeverantwoordelijk voor technische deel

Adviseurs

Hudson Jameson

Hudson Jameson

Expert in de Ethereum blockchain, eigen bedrijf voor advies over blockchain technologie en smart contracts

Ryan Sean Adams

Ryan Sean Adams

Oprichter van Mythos Capital, een investeringsmaatschappij in crypto

Anthony Sassano

Anthony Sassano

Onafhankelijke Ethereum docent, investeerder en adviseur, cyber security professional

Pete Kim

Pete Kim

Head Engineering van de Coinbase Wallet

John Lilic

John Lilic

Bestuurslid bij Serbian Blockchain Initiative, geholpen bij overgang van layer 1 ecosysteem naar layer 2 op Polygon

Partners

Chainlink logo

Chainlink

Door de samenwerking met Chainlink apps die gebouwd zijn op het Polygon netwerk gebruik maken van actuele data. Hierbij kun je denken aan prijzen, contractinformatie, bedrijfsinformatie, web API’s en verschillende data feeds.

Ankr Network

Ankr logo

Polygon en Ankr Network doen samen onderzoek naar de schaalbaarheid en het implementeren van toepassingen op dit gebied. Ankr Network wil de onbenutte capaciteit van computers gebruiken, zonder nieuwe hardware aan te hoeven schaffen. Op die manier zullen computers over de hele wereld samen een slimme en duurzame cloud service bieden. Hiervoor willen ze snelle transacties, waar het aangepast Plasma Framework van Polygon bij kan helpen.

Conclusie

Polygon biedt een oplossing voor het grootste probleem waar de Ethereum blockchain mee te maken heeft. Door de lage capaciteit van het netwerk lopen de transactiekosten van de Ethereum blockchain op naar bizarre hoogtes. Door gebruik te maken van de Polygon sidechains kunnen de kosten een stuk lager gehouden worden.

Zolang Ethereum populair blijft, zal Polygon waarschijnlijk ook populair blijven. De kans bestaat dat een ander bedrijf hetzelfde doel gaan nastreven als Polygon, maar dit op een nog beter manier doet. Mocht dit gebeuren dan kan de populariteit van Polygon afnemen. Dit zie ik echter niet zo snel gebeuren, omdat er al ruim 3000 dApps gelanceerd zijn op het Polygon netwerk.

Hoe kan je Polygon (MATIC) kopen?

MATIC is te koop bij erg veel crypto exchanges. Verreweg de meest gebruikte exchange in Nederland is Bitvavo. Op deze exchange kan je erg makkelijk geld storten en crypto kopen, door gebruik te maken van iDeal. Wil je graag leren hoe je crypto kan kopen bij Bitvavo? Op deze pagina geef ik hierover een uitgebreide handleiding.

Bovenstaande informatie is geen financieel advies. Voor meer informatie: lees de disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op jouw computer worden geplaatst) om de website te laten functioneren, de website te helpen analyseren om onze dienstverlening te verbeteren of voor marketing doeleinden. meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sluiten