Tijdens het traden op de cryptomarkt is het erg belangrijk om een plan te hebben, en dit plan ook echt te volgen. Elke ervaren trader zal je vertellen dat het essentieel is om je emoties onder controle te houden tijdens het traden. Door in je plan gebruik te maken van take profit en stop loss orders, kan je de emotie al voor een groot deel wegnemen.
Een goed en gestructureerd plan is van belang om je risicomanagement zo goed mogelijk te bepalen. Hiervoor zijn een heleboel verschillende instrumenten te gebruiken, je kan het zo gek maken als je zelf wil. Elk plan moet erop gericht zijn om je verliezen te beperken en je winsten te maximaliseren. Take profit en stop loss orders hebben hier een groot aandeel in.
Inhoudsopgave
Wat is een take profit (TP) order?
In de vele cryptocommunities zal je regelmatig de term take profit tegenkomen, met als afkorting TP. Een take profit order houdt in dat je positie automatisch wordt gesloten bij een bepaalde prijs. Op die manier hoef je niet continu de koersen te volgen om op jouw gekozen moment een positie te sluiten.
Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat een TP-order bij een long positie altijd hoger moet zijn dan de huidige marktprijs. Bij een short positie is het precies tegenovergesteld, dus een TP-order die lager is dan de huidige marktprijs.
Het is verstandig om te bepalen wanneer je een positie deels of helemaal wilt sluiten voordat de positie geopend wordt. Op die manier kan je de markt gewoon zijn gang laten gaan zonder je druk te maken om een moment waarop je zou willen uitstappen. Zo zullen je emoties minder snel de overhand krijgen tijdens het traden.
Wat is een stop loss (SL) order?
Zelfs de meest ervaren traders maken regelmatig verlies met een trade. Je kan het aan elke trader navragen en ze zullen stuk voor stuk toegeven dat ook zij verliezende trades maken, anders liegen ze waarschijnlijk.
Waarom zij onder aan de streep toch winst weten te maken komt door een goed risicomanagement te gebruiken. Dat wil zeggen dat je ervoor zorgt dat de verliezen die je maakt zo klein mogelijk worden gehouden. Dit doen ze door bij elke trade gebruik te maken van een stop loss order.
Een stop loss order zorgt er, net als een take profit order, voor dat je positie automatisch wordt gesloten zodra een vooraf ingestelde prijs wordt behaald. Een stop loss is precies het tegenovergestelde van een take profit order. Bij een long positie moet de stop loss onder de huidige marktprijs worden geplaatst. Bij een short positie moet de stop loss vanzelfsprekend hoger dan de huidige marktprijs worden geplaatst.
Net als een take profit order is het verstandig om ook een stop loss order te bepalen voordat je een positie opent. In onderstaande voorbeeld ben ik ingestapt bij de witte pijl, waarbij ik mijn koop-, TP en SL-orders van tevoren allemaal heb ingesteld. Mijn instap heb ik bepaald door de koers die daar al 3 keer support heeft gehouden en dus een sterk supportlevel is.
Mijn TP-order heb ik op dit level geplaatst omdat er voorheen veel actie is geweest op dat niveau, wat vaak aangeeft dat het een support of resistancelevel is. Mijn SL heb ik bewust best ruim gezet omdat ik de koers wel een beetje ruimte wil geven om te kunnen zakken. Door de TP die ik had bepaald kon ik dit doen omdat ik wist dat ik alsnog een RR van 2.31 zou hebben. Dit kun je zien in het blok aan de rechterkant.
Stop loss vs stop limit order
Twee orders die veel op elkaar lijken en nog wel eens voor verwarring zorgen, zijn de stop loss order en de stop limit order. Ze kunnen allebei in verschillende situaties van pas komen, dus ik zal het zo duidelijk mogelijk voor je uitleggen.
Zodra een stop loss order wordt geraakt zal je positie direct voor de huidige marktprijs verkocht worden. Het raken van een order wordt ook wel het ‘hitten’ van een order genoemd, een term die je vaak tegen zal komen. Op het moment dat de koers ineens erg hard zakt kan het zijn dat je positie verkocht wordt voor een prijs die lager ligt dat de prijs die je hebt ingesteld.
Bij een stop limit order werkt het net iets anders. In dit geval stel je een trigger prijs en een minimale verkoopprijs in. Zodra de trigger prijs gehit wordt zal er automatisch een verkooporder geplaatst worden voor de ingestelde minimale verkoopprijs. Op die manier zal je altijd de ingestelde minimale prijs krijgen, of zelfs iets hoger. Dit is het makkelijkste duidelijk te maken met een voorbeeld.
Voorbeeld stop loss vs stop limit order
Stel dat je munt X gekocht hebt op een prijs van 50 euro en een verkooporder plaatst op 49 euro, om je verlies te beperken. Nadat je orders geplaatst zijn zakt de prijs naar 49,10 euro en vervolgens direct door naar 48,50 euro. Bij een stop loss order zal je positie dan verkocht worden voor 48,50 euro omdat er tussen de 49 en 48,50 euro geen kopers zijn voor jouw coins.
In dit geval had je ook gebruik kunnen maken van een stop limit order. Hierbij had je de trigger prijs op 49 euro in kunnen stellen en de minimale verkoopprijs op 48,90 euro. Op het moment dat de koers van 49,10 euro naar 48,50 zakt zal je order getriggerd worden omdat hij door de 49 euro heen zakt. Op dit moment wordt er een verkooporder geplaatst met een prijs van 48,90 euro. Zodra de koers de prijs weer bereikt zal je positie pas verkocht worden. Mocht de prijs toch op 48,95 blijven steken, dan is dat de prijs die je voor je coins zal krijgen.
Zo kun je zien dat een stop loss order veiliger is in het geval van een plotselinge flinke daling. Echter kan het zo zijn dat je iets minder voor je coins terugkrijgt dan je had ingesteld. In het voorbeeld is gebruikt gemaakt van een long positie. Dit kan ook bij een short positie gebruikt worden, waarbij alle ingestelde prijzen precies omgekeerd ingesteld moeten worden. In plaats van een stop loss of stop limit order op 49 euro zal je het dan in moeten stellen op 51 euro.
Wat is een trailing stoporder?
Naast de normale stop loss en de stop limit order is er nog een derde variant, de trailing stoporder. Dit is een ordertype dat echter niet op alles exchanges te gebruiken is, maar wel erg handig kan zijn.
Een trailing stop gaat met de koers mee, zolang deze in positieve richting beweegt. Bij een long positie betekent dit een verhoging van de stop loss. Bij een short positie zal de stop loss steeds lager geplaatst worden.
Een trailing stoporder is bedoeld om te profiteren van een winstgevende koers over een langere periode. Zodra de koers weer de andere de andere kant op gaat zal de stop loss gehit worden en zal je een mooie winst over houden aan de trade.
In een algemene uptrend, waarbij de koers omhoog beweegt, zullen altijd kleine dalingen plaatsvinden. Zorg er dus altijd voor dat je de trailing stop niet te dicht op de marktprijs plaats om te voorkomen dat je in zo’n kleine daling uit je positie wordt gestopt. Het zou zonde zijn om de stijgen die daarna wellicht weer zal volgen zou missen. Ook dit zal ik weer uitleggen met een voorbeeld.
Voorbeeld trailing stoporder
Stel dat je op een bepaalde coin instapt op het moment dat de koers op 50 euro staat. Je verwacht dat de prijs zal stijgen dus zet je een trailing stoporder 2 euro onder je instapprijs. Hij zal dan beginnen op 48 euro.
Op het moment dat de prijs zakt naar 49 euro zal er niks gebeuren en blijft je stop loss op 48 staan. Stijgt de koers daarna naar 55 euro, dan zal je stop loss meestijgen naar 53 euro. Als de koerst daarna zakt tot onder de 53 euro dan zal je positie gesloten worden op 53 euro.
Mocht je geluk hebben en zakt de prijs naar 53,10 om vervolgens weer verder te stijgen naar 58 euro, dan zal je stop loss weer verder meestijgen. In dit geval zal je stop loss dan op 56 euro geplaatst worden, en zul je dus meer winst hebben als de prijs tot 58 euro stijgt om daarna weer terug te zakken naar de 50 euro.
Take profit en stop loss order berekenen
Voor het bepalen van een take profit en stop loss bestaan niet echt vaste regels. Het is heel erg afhankelijk van de prijsgeschiedenis die je in de grafiek kan zien. Zijn er bepaalde support of resistance levels te zien? Dan kan je daar vaak je orders net boven of net onder plaatsen.
Bij trades die wat langer zullen duren om volledig uit te spelen zijn deze percentages vaak wat hoger dan bij de kortere trades. Vaak wordt aangeraden om een RR van 1:2 of hoger te gebruiken. Op die manier kan je 50% van je trades verliezen en alsnog winst maken. Ook dit is het makkelijkste uit te leggen met een voorbeeld.
Stel dat je 10 orders plaats van elk 100 euro met een RR van 1:2. Als je 5 van de 10 orders verliest zul je 5×1=5 euro verlies maken. De andere 5 orders win je en die zullen je 5×2=10 euro winst opleveren. 10-5=5 euro winst aan het einde van de 10 trades. Hoe hoger de RR is hoe meer winst je uiteindelijk zal maken. Een RR onder de 1:2 wordt vaak niet aangeraden.
Meerdere take profit orders
Als laatste kan het verstandig zijn om je TP-orders niet op één, maar op meerdere plaatsen te zetten. Het kan namelijk zo zijn dat de koers je eerste TP hit om vervolgens weer om te keren naar beneden. Het kan ook zo zijn dat de koers na je eerste TP verder door gaat omhoog en het zou jammer zijn om daar niet van te profiteren.
Een strategie die ik zelf vaak gebruik is om 3 TP orders van 25% van de totale positie te plaatsen. De laatste 25% laat ik dan doorlopen om te zien waar de koers heen kan gaan. Zodra TP1 gehit wordt kan je ervoor kiezen om je SL te verhogen naar de prijs waarop je bent ingestapt. Bij het hitten van TP2 zou je dan de SL kunnen verhogen naar de TP1 prijs, enz. Op die manier zul je na het hitten van TP1 ook met de rest van je positie in ieder geval geen verlies meer maken.
Take profit en stop loss instellen bij Bitvavo
Helaas is het bij Bitvavo niet mogelijk om een stop loss order te plaatsen. Wel is er een order type om een stop limit order te plaatsen. Er is ook geen order type dat take profit heet, dus zal je zelf moeten uitzoeken hoe je dit kan instellen. Daarnaast is het niet mogelijk om een short positie te openen bij Bitvavo. Gebruik onderstaande stappenplan om deze orders bij Bitvavo te plaatsen.
Stap 1: het geavanceerde dashboard openen
Bij Bitvavo kunnen deze order alleen geplaatst worden door gebruik te maken van het geavanceerde dashboard. Zodra je ingelogd bent kun je dit dashboard erg makkelijk openen door rechtsboven op ‘Geavanceerd’ te klikken. Dit dashboard is alleen beschikbaar in het Engels. Het is ook mogelijk om met iDeal eerst crypto te kopen via het eenvoudige platform van Bitvavo als je dat makkelijker vindt.
- Klik rechtsboven op ‘Geavanceerd’
Stap 2: een kooporder plaatsen
Voordat je coins kunt verkopen moet je ze natuurlijk wel eerst gekocht hebben. Mocht je al coins in bezit hebben die je wilt verkopen, dan kun je deze stap overslaan en direct doorgaan naar stap 3. In onderstaande afbeelding wordt gebruik gemaakt van een limit buy order, waarbij een vaste prijs wordt ingesteld om de coins te kopen. Ze zullen pas gekocht worden zodra de koers naar deze prijs is gezakt.
Het is ook mogelijk om de coins direct voor de huidige marktprijs te kopen door op ‘Market’ te klikken. Dit werkt hetzelfde als een limit buy order, alleen hoef je dan geen prijs in te vullen. Je kan dan dus punt 3 van de stap overslaan.
- Kies de coin die je wilt kopen
- Vul het aantal in dat je van deze coin wilt kopen (bijvoorbeeld 0,1 of 1)
- Vul de prijs in waarop je de coins wilt kopen
- Hier wordt de prijs zichtbaar die je in totaal zal moeten betalen
- Klik vervolgens op ‘Continue’ om naar de volgende stap te gaan, deze knop zal groen worden na het invullen van alle velden.
Het is mogelijk om bij punt 4 het bedrag in te vullen dat je aan deze order wilt besteden. Als je dat doet zal bij punt 2 het aantal coins getoond worden die je voor dat bedrag kan kopen.
Stap 3: kooporder bevestigen
Nadat je op ‘Continue’ hebt geklikt zul je het volgende venster te zien krijgen. Hierop zul je de order moeten bevestigen.
- Klik op ‘Confirm’ om je order te bevestigen
- Klik vervolgens op het pijltje om terug te gaan naar het vorige venster
Stap 4: take profit order plaatsen
Een take profit order plaatsen bij Bitvavo kan voor veel mensen wel voor verwarring zorgen. Er is namelijk geen order type dat take profit heet. Gelukkig kun je dit wel instellen door een limit sell order te plaatsen. Het is mogelijk om meerdere van deze orders te plaatsen van bijvoorbeeld 25%, zoals eerder uitgelegd.
- Klik op ‘Sell’ om het volgende venster te openen
- Klik op ‘Limit’, als het goed is wordt automatisch voor Limit gekozen
- Vul het aantal coins in dat je wilt verkopen
- Vul de prijs in waarvoor je de coins wilt verkopen, dit moet hoger zijn dan de huidige marktprijs
- Het totaalbedrag zal te zien zijn dat je zal ontvangen bij de verkoop.
- Klik vervolgens op ‘Continue’ om naar de volgende stap te gaan, deze knop zal groen worden na het invullen van alle velden
- Volg opnieuw Stap 3 om je order te bevestigen.
Het is mogelijk om bij punt 5 het bedrag in te vullen dat je aan deze order wilt besteden. Als je dat doet zal bij punt 3 het aantal coins getoond worden die je voor dat bedrag kan kopen.
Stap 5: stop limit order plaatsen
Helaas is het niet mogelijk om een stop loss order te plaatsen bij Bitvavo, maar je kan wel een stop limit order plaatsen. Nadat je de take profit order bij de vorige stap hebt bevestigd zul je weer terugkomen bij onderstaande venster.
- Klik op ‘Sell’, als je daar nog niet bent
- Klik op ‘Stop limit’ om dit ordertype in te stellen
- Vul de trigger prijs is
- Vul het aantal coins in dat je wil verkopen
- Vul de minimale prijs in die je wilt ontvangen
- Het totaalbedrag zal te zien zijn dat je zal ontvangen bij verkoop van de coins
- Klik vervolgens op ‘Continue’ om naar de volgende stap te gaan, deze knop zal groen worden na het invullen van alle velden
- Volg opnieuw stap 3 om je order te bevestigen
Het is mogelijk om bij punt 6 het bedrag in te vullen dat je aan deze order wilt besteden. Als je dat doet zal bij punt 4 het aantal coins getoond worden die je voor dat bedrag kan kopen.
Stap 6: wachten
Als je alle stappen hebt gevolgd dan is het je gelukt om een take profit en stop limit order in te stellen bij Bitvavo. Nu is het wachten om te zien waar de koers heen gaat. Om je emoties beter onder controle te houden kan je beter niet de hele tijd naar de koers blijven kijken, maar gewoon iets anders gaan doen. Kijk de volgende dag maar weer hoe het ervoor staat en of er al iets gebeurd is.
Take profit en stop loss instellen bij FTX
Zoals je hebt kunnen zien is het best ingewikkeld om deze orders allemaal in te stellen bij Bitvavo. Gelukkig kan dit bij FTX allemaal een heel stuk makkelijker. Op deze exchange kan je namelijk een kooporder, take profit en stop loss direct in één order plaatsen. Dit maakt het traden een stuk makkelijker en vooral een stuk sneller. Volg onderstaand stappenplan om take profit en stop loss orders in te stellen bij FTX.
Stap 1: gewenste trading pair kiezen
Allereerst zul je de gewenste trading pair moeten kiezen. FTX is een exchange met erg veel verschillende pairs voor dezelfde coin. Zo zijn er alleen voor bitcoin al tientallen verschillende pairs te kiezen. Als je wil traden met euro of USD typ je simpelweg btc/eur of btc/usd in de zoekbalk. Vervolgens zul je de geavanceerde opties moeten openen door op de rekenmachine te klikken.
- Zoek je gewenste pair en klik deze aan
- Open vervolgens de geavanceerde opties door op de rekenmachine te klikken
Stap 2: koop-, take profit en stop loss orders plaatsen
De geavanceerde opties kunnen er voor beginners in eerste instantie ingewikkeld uitzien, maar eigenlijk is het supermakkelijk. Waar je bij Bitvavo alles in verschillende stappen moet doen, kun je hier alles direct in één keer zien en invullen. Door Buy BTC, of het door jouw geselecteerde pair, te kiezen zul je een long positie openen.
Wil je een short positie openen dan kies je voor Sell BTC. Hierbij moet je wel opletten dat je take profit lager is dan de instapprijs en de stop loss hoger dan de instapprijs.
- Klik op Buy BTC voor een long positie, of Sell BTC voor een short positie
- Selecteer of je wilt instappen op de huidige marktprijs of een limit order wil plaatsen om in te stappen
- Vul het bedrag in waarop je wilt instappen, doe dit alleen als je een limit order wil plaatsen
- Vul je take profit order in
- Vul je stop loss order in
- Vul het aantal coins in dat je wil kopen, of het bedrag dat je wil besteden. Het is ook mogelijk om dit te bepalen met de slider of de percentage blokken er onder.
- Zodra alle velden ingevuld zijn klik je op ‘Place Orders’
Zodra je de velden invult zul je direct te zien krijgen hoeveel winst of verlies je gaat maken. Helemaal rechts in de RR-ratio te zien, in dit geval 3x. Dit staat gelijk aan een RR-ratio van 1:3.
Stap 3: orders bevestigen
Voordat je orders geplaatst worden zal je een venster te zien krijgen om je orders nogmaals te controleren en te bevestigen. Het is mogelijk om dit uit te schakelen, maar dat wordt niet aangeraden om typfoutjes te voorkomen.
- Controleer je orders en klik vervolgens op ‘PLACE ORDERS’
Stap 4: orders bekijken
Zodra je orders geplaatst zijn komen ze in je order overzicht te staan. Scroll een stukje naar beneden om je orders te bekijken, dit blok is te vinden onder de grafiek. Bij ‘Open Orders’ staat je kooporder als je hebt gekozen voor een limit order. Zodra deze gevuld is, of als je hebt gekozen voor een markt order, zal je positie te zien zijn bij ‘Balances’.
Je openstaande verkooporders zijn te zien bij ‘Trigger Orders’. Zodra je TP of SL-order gehit is verdwijnt de andere niet direct. Zorg er dus voor dat je deze verwijdert voordat je weer nieuwe orders plaatst.
Stap 5: wachten
Nu is het wachten tot je orders gehit worden. Ook bij FTX heeft het weinig zin om de hele dag naar de koers te gaan staren. Ga gewoon lekker iets anders doen en kijk de volgende dag weer eens hoe het ervoor staat.
Hopelijk heb ik je met dit bericht kunnen helpen. Heb je toch nog vragen? Laat het dan weten hieronder in de reacties en dan ga ik je helpen.