Simple Moving Average (SMA) en Exponential Moving Average (EMA)

Een (exponential) moving average (EMA) in de context van crypto en financiën is een technische indicator die wordt gebruikt om de gemiddelde prijs van een cryptocurrency over een bepaalde periode te berekenen en de prijstrends in de tijd te analyseren. Het is een van de meest gebruikte hulpmiddelen in technische analyse. Er zijn twee veelvoorkomende soorten moving averages: de simple moving average (SMA/MA) en de exponential moving average (EMA).

  • Simple Moving Average (SMA/MA): De SMA, ook wel afgekort al MA, berekent het gemiddelde van de prijzen over een bepaalde periode door simpelweg alle prijzen in die periode bij elkaar op te tellen en dat totaal te delen door het aantal prijzen. Dit geeft een gemiddelde prijsniveau weer over de gekozen periode. Bijvoorbeeld, een 50-dagen SMA berekent het gemiddelde van de laatste 50 sluitingsprijzen.
  • Exponential Moving Average (EMA): De EMA is vergelijkbaar met de SMA, maar geeft meer gewicht aan recente prijzen. Het geeft een groter belang aan de meest recente gegevens. Dit maakt de EMA gevoeliger voor prijsschommelingen en markttrends. De berekening van de EMA omvat een exponentiële factor die de impact van oudere prijzen vermindert.

EMA’s en SMA’s worden gebruikt om trends en prijsbewegingen in de tijd te identificeren. Wanneer de prijs van een cryptocurrency boven de EMA of SMA ligt, kan dit wijzen op een opwaartse trend, terwijl een prijs onder de EMA of SMA kan duiden op een neerwaartse trend. Handelaren gebruiken deze indicatoren vaak om koop- en verkoopsignalen te genereren.

Bijvoorbeeld, een “gouden kruis” ontstaat wanneer de korte-termijn EMA (bijvoorbeeld een 20-dagen EMA) de langere-termijn EMA (bijvoorbeeld een 50-dagen EMA) van onderen naar boven doorsnijdt. Dit wordt vaak gezien als een signaal om te kopen, omdat het suggereert dat de kortetermijntrend positiever wordt dan de langetermijntrend.

Het is belangrijk op te merken dat moving averages nuttig zijn in combinatie met andere technische indicatoren en analyses, omdat ze geen absolute garantie bieden voor toekomstige prijsbewegingen. Traders en beleggers gebruiken deze indicatoren als onderdeel van een bredere strategie voor het nemen van beslissingen op de crypto-markten.

Om gebruik te kunnen maken van de SMA en EMA hebben handelaren de juiste software nodig. Veel handelaren maken hiervoor gebruik van TradingView, door de vele exchanges en indicatoren die ze aanbieden. Dit zal je technische analyse een stuk makkelijker maken en je handelsstrategie verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.