Wat is de RSI indicator?

RSI staat voor “Relative Strength Index,” wat in het Nederlands vertaald kan worden als de “Relatieve Sterkte Index.” Het is een technische indicator die vaak wordt gebruikt in de technische analyse van financiële markten, zoals aandelen, valuta, grondstoffen, crypto en andere verhandelbare activa. De RSI is ontwikkeld door de Amerikaanse technisch analist J. Welles Wilder en is bedoeld om inzicht te geven in de kracht en richting van prijsbewegingen.

De RSI wordt berekend op basis van de gemiddelde winst en het gemiddelde verlies over een bepaalde periode. De meest voorkomende periode is 14, wat betekent dat de RSI de relatieve sterkte van de afgelopen 14 handelsdagen meet.

De RSI wordt als volgt berekend:

  1. Bereken de gemiddelde winst en het gemiddelde verlies over de opgegeven periode (meestal 14 dagen).
  2. Bereken de relatieve sterkte (RS) door de gemiddelde winst te delen door het gemiddelde verlies.
  3. Bereken de RSI met behulp van de volgende formule:
    RSI = 100 – (100 / (1 + RS))

De RSI varieert van 0 tot 100. Een RSI-waarde boven 70 wordt vaak beschouwd als een overgekochte toestand, wat kan suggereren dat de coin mogelijk overgewaardeerd is en een neerwaartse correctie kan ondergaan. Een RSI-waarde onder 30 wordt vaak gezien als een oververkochte toestand, wat kan duiden op een mogelijk opwaartse correctie.

Handelaren gebruiken de RSI om te bepalen of een coin zich in een sterk opwaartse of neerwaartse trend bevindt en om mogelijke keerpunten in de markt te identificeren. Het is echter belangrijk op te merken dat de RSI een hulpmiddel is en niet op zichzelf een garantie voor toekomstige prijsbewegingen biedt. Het wordt vaak gecombineerd met andere technische indicatoren en fundamentele analyse om weloverwogen handelsbeslissingen te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.