Wat is het Proof of Stake (PoS) mechanisme?

Proof of Stake (PoS), wat in het Nederlands kan worden vertaald als “Bewijs van Deelname” of “Bewijs van Aandeel,” is een consensusmechanisme dat wordt gebruikt in blockchain- en cryptocurrency-netwerken. In tegenstelling tot Proof of Work (PoW), waarbij nieuwe blokken worden gedolven op basis van de rekenkracht en het werk van mijnwerkers, gebruikt PoS de hoeveelheid cryptocurrency-tokens die een deelnemer ‘inlegt’ als onderpand om transacties te verifiëren en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen.

Hier is hoe PoS in de context van blockchain en cryptocurrencies werkt:

  1. Deelname aan het netwerk: In een PoS-systeem kunnen deelnemers, vaak “stakers” genoemd, hun cryptocurrency-tokens als onderpand inzetten bij het netwerk. Dit betekent dat ze een bepaald aantal tokens vastzetten om deel te nemen aan het validatieproces.
  2. Selectie van validators: In plaats van het competitieve mijnproces dat in PoW wordt gebruikt, worden validators in een PoS-netwerk geselecteerd op basis van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid tokens die ze hebben ingezet, en soms willekeurigheid of andere parameters.
  3. Verificatie van transacties: Validators verifiëren transacties en voegen nieuwe blokken toe aan de blockchain. De hoeveelheid tokens die een validator heeft ingezet, bepaalt hun kans om te worden gekozen als validator.
  4. Beloningen: Als beloning voor het deelnemen aan het validatieproces en het behouden van een goede werking van het netwerk, ontvangen validators vaak transactiekosten en beloningen in de vorm van cryptocurrency-tokens. Deze beloningen zijn vaak een percentage van de transactiekosten die worden betaald door gebruikers van het netwerk.
  5. Consensus: PoS bereikt consensus op een vergelijkbare manier als PoW, door ervoor te zorgen dat validators het eens zijn over de staat van de blockchain.

PoS heeft verschillende voordelen ten opzichte van PoW, waaronder een lager energieverbruik, omdat het niet de enorme rekenkracht vereist die PoW-mijnbouw doet. Het moedigt ook het behouden van cryptocurrency-tokens aan, wat de stabiliteit en veiligheid van het netwerk kan verbeteren.

Belangrijke cryptocurrencies die PoS gebruiken of van plan zijn over te schakelen naar PoS zijn onder meer Ethereum (dat van PoW naar PoS migreert met Ethereum 2.0), Cardano, en Tezos, om er maar een paar te noemen. PoS is een van de meest gebruikte alternatieve consensusmechanismen naast PoW in de wereld van blockchain-technologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.