Polkadot kopen of niet? Review, koers en prijsverwachting lees je hier!

Gemiddelde leestijd: 34 minuten
Polkadot logo vertical pink black

Door velen wordt Polkadot gezien als de toekomstige Ethereum killer. Het is inderdaad zo dat het idee voor Polkadot is ontstaan vanuit Ethereum, maar gaat hij Ethereum ook echt kunnen verslaan?

Eén van de grootste problemen van de blockchain technologie is dat verschillende blockchain niet of er moeilijk met elkaar kunnen communiceren. Voordat deze technologie mainstream kan gaan, zullen verschillende onafhankelijke blockchain veel beter met elkaar moeten kunnen communiceren.

Het doel van Polkadot is dan ook om alle blockchains met elkaar in contact te brengen, waarbij ze gebruikmaken van revolutionaire technologie. De prijs van de tokens van Polkadot is in korte tijd hard gestegen maar ook hard weer gedaald. Hoe komt dit en wat is mijn verwachting voor de toekomst? Je leest het allemaal in deze uitgebreide Polkadot review.

    Wat is polkadot?

    Polkadot is een open-source multichain protocol, dat bedoeld is om cross-chain overdracht van data mogelijk te maken. Dat is een hele mond voel, maar het zal allemaal duidelijk worden uitgelegd in dit artikel.

    Polkadot onderscheidt zich door de manier waarop ze interoperabiliteit mogelijk maken. Door gebruik te maken van een unieke sharding technologie is de schaalbaarheid een stuk hoger dan bij veel andere methodes. Door deze technologie kunnen transacties beter verdeeld worden over alle nodes, wat ervoor zorgt dat er meerdere transacties tegelijkertijd kunnen plaatsvinden.

    De visie van Polkadot is om persoonsgegevens en andere data in eigen beheer te hebben op een veilige en decentrale manier. Door zelf volledige controle te hebben over al je gegevens en digitale bezittingen worden derde partijen uitgeschakeld. Zo kunnen ze je niet meer volledig in de gaten houden en controleren, want dat gebeurt momenteel dus wel.

    Hoe is Polkadot ontstaan?

    Het idee voor Polkadot is ontstaan bij Dr. Gavin Wood, co-founder van Ethereum en uitvinder van Solidity, de programmeertaal voor smart contracts van het Ethereum netwerk. Dr. Wood vond de vooruitgang bij Ethereum niet snel genoeg gaan en besloot dus om op eigen voet verder te gaan.

    Samen met Robert Habermeier heeft hij de Web3 Foundation opgericht. Eind 2017 hebben ze een ICO georganiseerd, waarna ze met het opgehaalde geld begonnen zijn met het creëren van Polkadot.

    Eind 2019 is de laatste testfase gestart, genaamd Kusama. Tijdens deze fase werden de sharding technologie en staking uitvoerig getest. Dit testnet wordt nog altijd gebruikt om nieuwe updates te testen voordat ze op de uiteindelijke blockchain terecht komen. In Mei 2020 werd uiteindelijk het eerste block van de Polkadot blockchain gemaakt, het genesis block.

    Interoperabiliteit

    De belangrijkste eigenschap van de Polkadot blockchain is het mogelijk maken van cross-chain interoperabiliteit. Dat wil zeggen dat verschillende onafhankelijke blockchains op een makkelijke manier met elkaar kunnen communiceren.

    Dit kunnen ze bereiken door zowel private als openbare blockchains, oracles en toekomstige technologieën met elkaar te verbinden. Door de unieke manier waarop het netwerk in elkaar zit kunnen openbare blockchains gebruik maken van data afkomstig van private blockchain, zonder de gevoelige informatie openbaar te maken.

    Deze methode maakt het mogelijk om allerlei nieuwe blockchain toepassingen, dApps en andere diensten te ontwikkelen. We staan nog maar aan het begin van deze ontwikkeling en er zullen ongetwijfeld nog allerlei nieuwe ideeën uitgevoerd worden en op de markt verschijnen.

    Hoe werkt polkadot?

    Polkadot kan de gewenste interoperabiliteit bereiken door gebruik te maken van onafhankelijke blockchains binnen het netwerk, de parachains. Elke parachain kan volledig ingericht worden voor een specifiek doel, wat ervoor zorgt dat het Polkadot netwerk veel breder inzetbaar is dan veel andere netwerken. Daarnaast heeft Polkadot sharding technologie op een unieke manier toegepast, om de schaalbaarheid nog meer te vergroten.

    Dit alles maakt het voor onafhankelijke blockchain mogelijk om informatie te delen in de relay chain van Polkadot op een betrouwbare en veilige manier. Hierbij kun je denken aan een school die een bewijs van slagen kan opsturen, zonder direct alle details openbaar te maken.

    Hoe Polkadot dit precies doet, wordt later in dit artikel uitgebreid behandeld.

    Cross-chain message passing (XCMP)

    Eén van de unieke technologieën die Polkadot toepast is cross-chain message passing, oftewel XCMP. Dit maakt het voor verschillende parachains mogelijk om onderling informatie uit te wisselen, waardoor de relay chain in sommige gevallen overbodig is.

    Op die manier kan een smart contract van de ene parachain, een smart contract van een andere parachain in werking zitten, zonder gebruik te maken van de relay chain. De relay chain hoeft dus minder werk te verrichten, wat er weer voor zorgt dat er meer transacties per seconden kunnen plaatsvinden.

    Dit systeem is niet bedoelt om nieuwe berichten te maken en die te versturen. Het is uitsluiten ontwikkeld om binnenkomende berichten door te sturen naar de juiste plek binnen het netwerk. Als het nodig is om vanuit binnenkomende data een nieuw bericht te maken en te versturen, dan zal wel de relay chain gebruikt moeten worden.

    Waarom is Polkadot zo populair?

    Door vele ervaren investeerders wordt Polkadot gezien als de toekomstige Ethereum killer. De toepassingen van beide blockchains komen overeen en Dr. Wood is co-founder van Ethereum, dus die uitspraak is niet zo gek.

    Op het moment van schrijven, februari 2022, is de NFT-markt erg hard aan het groeien. Het grootste deel van de NFT-projecten wordt ontwikkeld op de blockchain van Ethereum. Dit laat direct zien dat de capaciteit van deze blockchain veel te laat is voor het aantal transacties dat moet plaatsvinden. Dit resulteert in erg hoge transactiekosten van soms zelfs een paar honderd euro per transactie.

    Omdat Dr. Wood afkomstig is van Ethereum weet hij natuurlijk precies waar het bij dit netwerk fout gaat. Hij is dan ook de juiste persoon om een nieuw netwerk op te zetten, waarbij alle valkuilen van het Ethereum netwerk geen rol spelen. Polkadot biedt hierdoor een netwerk dat veel meer transacties per seconde kan verwerken. Dit zorgt voor veel lagere transactiekosten en een betere gebruikerservaring.

    Polkadot token pink

    De token van Polkadot: DOT

    De utility token van het Polkadot netwerk is DOT. Deze tokens worden voornamelijk gebruik om het governance systeem te kunnen uitvoeren, en voor staking. In onderstaande grafiek is de koers van DOT live te volgen, met de volledige prijsgeschiedenis.

    Elke gebruiker die zijn DOT tokens vastzet voor staking, krijgt een stem om mee te bepalen over de toekomst van Polkadot. Hoe meer tokens iemand vasthoudt, des te meer de stem mee telt. Deze stemmen worden voornamelijk gebruikt voor het bepalen van de fees van het netwerk, toevoegen en/of verwijderen van parachains en het uitvoeren van upgrades of fixes van het netwerk.

    Polkadot (DOT) prijsverwachting

    Op het moment van schrijven zit de volledige cryptomarkt in een dip, Polkadot is hier geen uitzondering op. Voor deze dip, die begon in november 2021, deed Polkadot het echter erg goed. Vlak voordat de daling inzette heeft de DOT token een nieuwe ATH van ongeveer 46 euro bereikt.

    Tijdens deze dip heeft DOT een flinke daling gezien naar de 16 euro. Dit is in mijn ogen een prijs die veel te laag is voor dit project. Daarbij moet ik wel zeggen dat het uitrollen van de parachains precies begon op het moment dat de cryptomarkt aan zijn daling begon. Het effect dat deze nieuwe fase van het Polkadot netwerk heeft op de koers is dus eigenlijk nog niet zichtbaar.

    Zodra de markt weer aantrekt en er steeds meer parachains uitgerold worden, verwacht ik een mooie stijgen in de koers van Polkadot. Als de verwachtingen van BTC voor eind 2022 uitkomen op een prijs van 100.000 dollar (ongeveer 87.000 euro), zie ik de prijs van DOT zonder moeite stijgen naar de 100 euro. Blijft Ethereum al die tijd problemen ervaren met het netwerk en de belachelijk hoge transactiekosten, dan kan de DOT nog wel eens verder stijgen dan 100 euro.

    Polkadot (DOT) staking

    Het is voor houders van DOT-tokens mogelijk om deze tokens te gebruiken voor staking. Als houders hiervoor kiezen zullen ze hiervoor een vergoeding krijgen, waar per exchange wel verschil in kan zitten. Door het NPoS consensus algoritme zullen betrouwbare stakers beloond worden en stakers die de regels overtreden zullen (een deel van) hun tokens kwijtraken.

    Staking van DOT-tokens is echt niet op elke exchange mogelijk. Een veel gebruikte en betrouwbare exchange hiervoor is Binance. Bij deze exchange kan je ervoor kiezen om je tokens 30, 60 of 90 dagen vast te zetten, met een oplopende vergoeding. De vergoeding begint bij 11,5% bij 30 dagen en kan oplopen tot 16,6% bij 90 dagen.

    Waar kan je Polkadot kopen?

    Polkadot is inmiddels een grote speler in de cryptomarkt en is dan ook bij bijna elke exchange wel te koop. Een aantal veel gebruikte en betrouwbare exchanges zijn Bitvavo, ByBit, Binance, Kraken en Coinbase. Elke exchange werkt net iets anders, dus het is voor iedereen anders welke exchange voor die persoon het fijnste werkt.

    In Nederland is Bitvavo de meest gebruikte exchange. Zij bieden een erg makkelijk platform, dat ook zeker voor beginners duidelijk te begrijpen is. Eén van de grootste voordelen van Bitvavo is de mogelijkheid om geld te storten via iDeal en direct crypto te kopen. Veel internationale exchanges bieden deze mogelijkheid niet, wat het dus wat lastiger maakt om hier snel geld op te storten. De transactiekosten bij Bitvavo zijn met 0,25% ook erg laag.

    Voor een grotere internationale exchange heb je meer keuze. Zo kun je onder andere terecht bij ByBit, Binance of Coinbase. Persoonlijk vind ik ByBit het fijnste werken, omdat hier de mogelijkheden tijdens het traden wat groter zijn dan bij andere exchanges. ByBit biedt een aantal order types die uniek zijn en die het makkelijker maken om trades te plaatsen. Met transactiekosten van maximaal 0,07% is deze exchange ook erg goed te gebruiken voor daytraders, die veel verschillende trades plaatsen.

    Geschikte wallet voor DOT-tokens

    Als je geïnvesteerd hebt in DOT-tokens dan wil je natuurlijk voorkomen dat je ze kwijtraakt aan criminelen. Bovenstaande crypto exchange doen er alles aan om de veiligheid van de tokens en haar klanten te waarborgen. Zolang je gebruik maakt van een grote en betrouwbare exchange, kan je de tokens prima op de wallet van de exchange laten staan.

    Zodra je grotere hoeveelheden tokens in bezit krijgt kan het verstandiger zijn om een hardware wallet aan de schaffen. Deze wallets kan je vergelijken met een externe harde schijf, maar dan om cryptomunten op te slaan. Het wordt voor criminelen een stuk moeilijker om je tokens te stelen, omdat een hardware wallet niet in verbinding staat met het internet.

    Infrastructuur van Polkadot

    Polkadot heeft als doel om de schaalbaarheid van blockchain technologie aanzienlijk te vergroten. Veel blockchain netwerken kampen met dit een probleem op gebied van schaalbaarheid. Een bekend voorbeeld hiervan is de Ethereum blockchain.

    De transactiekosten lopen flink op en de snelheid van het netwerk gaat hard achteruit. Een te lage schaalbaarheid is de oorzaak hiervan, waardoor het netwerk het aantal transacties niet snel en goedkoop kan verwerken.

    Om dit probleem op te lossen heeft Polkadot zeer geavanceerde technologie nodig. De infrastructuur van het netwerk is dan ook niet te vergelijken met andere netwerken. Bij het Ethereum netwerk bijvoorbeeld moet elke transactie worden goedgekeurd door alle nodes.

    Polkadot heeft een unieke manier bedacht waardoor elke transactie door slechts een klein deel van alle nodes gecontroleerd hoeft te worden. Dit doen ze zonder in te leveren op het gebied van veiligheid.

    De manier waarop Polkadot dit doet wordt sharding genoemd. Elke binnenkomende transactie wordt toegewezen aan een bepaald aantal nodes binnen het netwerk. Stel dat er 10.000 actieve nodes zijn en elke transactie wordt toegewezen aan 100 nodes. In dat geval kunnen er 100 transacties tegelijkertijd plaatsvinden, waardoor het gehele netwerk dus 100x sneller kan werken. Elke groep van nodes wordt ook wel een parachain genoemd.

    Relay chain

    De kern van het Polkadot netwerk wordt de relay chain genoemd. Deze kern is verbonden met alle parachains en kan dus communiceren met alle nodes binnen het netwerk. De relay chain zorgt ervoor dat informatie uitgewisseld wordt tussen de verschillende parachains. Dit zorgt voor cross-chain interoperabiliteit, waardoor gegevens van allerlei verschillende blockchain onderling gebruikt kan worden.

    Een erg belangrijke eigenschap van de relay chain is het verspreiden van de binnenkomende transacties over de verschillende parachains. Door de verbinding met alle parachains kan voor elke transactie de parachains gebruikt worden die op dat moment het beste geschikt is om een bepaalde transactie te controleren. Dit zorgt voor een zeer snelle en veilige manier van werken, waarbij elke transactie toch door meerdere nodes wordt gecontroleerd.

    Op de relay chain vindt ook het staking gedeelte van de validators plaats. Elke deelnemen van het netwerk die zijn tokens vastzet zal hiervoor DOT-tokens ontvangen als vergoeding. Door het vastzetten van de tokens helpt een deelnemer mee om het netwerk goed te laten functioneren.

    Parachains

    Elke parachains is een onafhankelijke blockchain met zijn eigen tokens. Ook kan elke parachain ingericht worden voor een specifiek doel. De combinatie van de deze twee eigenschappen zorgt voor een veiliger en efficiënter netwerk, met meer verschillende functionaliteiten dan één enkele chain.

    Ontwikkelaars kunnen makkelijk en snel een eigen parachain bouwen door gebruik te maken van Substrate. Dit is een framework dat speciaal voor Polkadot ontwikkeld is en dus alle eigenschappen van het netwerk maximaal kan benutten.

    Alle data die binnenkomt via een parachain wordt gecontroleerd door de nodes, die tussen de parachain en de relay chain in staan. Er zit echter wel een maximum aan het aantal parachains dat kan bestaan op het netwerk. Op het moment van schrijven wordt dit door Polkadot zelf geschat op 100 onafhankelijke parachains.

    Om te bepalen wie een parachain mag bouwen wordt er telkens een veiling gehouden. Elke ontwikkelaar die een parachain slot zou willen bemachtigen kan bieden door DOT-tokens hiervoor te gebruiken.

    Ook is het investeerders mogelijk om te stemmen op een kandidaat voor een nieuw parachain slot. Het project dat aan het einde van de veiling de meeste DOT-tokens heeft ingelegd en verzameld vanuit investeerders, zal de mogelijkheid krijgen om de parachain te bouwen. Elke investeerder zal hiervoor een bepaalde vergoeding krijgen in tokens die deze onafhankelijke blockchain gebruikt. De ontwikkelaar van de parachain bepaald in dit geval hoe hoog de vergoeding zal zijn.

    Een erg makkelijke manier om in dit soort projecten te investeren is door gebruik te maken van de Kraken exchange. Hier kun je kiezen om je DOT-tokens te gebruiken voor staking, of voor de parachains. Let er wel op dat je tokens voor een lange tijd vast gezet worden als je deze investeert in één van deze parachains.

    Op het moment van schrijven worden ze voor 672 dagen vastgezet. Het is ook niet mogelijk om je tokens tijdens deze periode terug te halen of te gebruiken voor iets anders. Denk er dus goed over na voordat je in een parachain gaat investeren.

    Bridges

    Naast de interoperabiliteit van de eigen parachains te vergroten, zorgt Polkadot ook voor interoperabiliteit tussen andere blockchain netwerken. Dit doen ze door gebruik te maken van zogenaamde bridges.

    Elke parachain van het Polkadot netwerk kan gebruikt worden door bijvoorbeeld het Bitcoin netwerk om data naar toe te sturen. Deze data kan vervolgens via de relay chain doorgestuurd worden naar een andere parachain, die het op zijn buurt weer doorstuurt naar het Ethereum netwerk. Zo kunnen de verschillende netwerken van Bitcoin en Ethereum dus data uitwisselen door de Polkadot blockchain te gebruiken als tussenstation.

    Het consensusalgoritme van Polkadot

    De kracht van blockchain technologie is dat alle data die verstuurd wordt via de blockchain, gecontroleerd moet worden door andere gebruikers van het netwerk, de nodes. Minimaal 50% van alle nodes moet de transactie goedkeuren voordat deze doorgevoerd kan worden.

    Het is dus voor één persoon of een klein aantal personen niet mogelijk om hier misbruik van te maken. Om dit soepel en op een veilige manier te laten verlopen maar elke blockchain gebruik van een consensusalgoritme.

    De Polkadot blockchain maakt gebruik van het Nominated Proof of Stake algoritme, of NPoS. Dit algoritme maakt gebruik van verschillende functies die toegewezen worden aan gebruikers van het netwerk.

    Polkadot consensus roles

    Nominators

    Ten eerste zijn er de nominators, die als taak hebben om betrouwbare validators te kiezen. Om als gebruiker gezien te worden als nominator, moet je DOT-tokens vastzetten voor staking. Dit zorgt voor een veiliger en stabieler netwerk, waarbij de nominator een vergoeding krijgt uitgekeerd.

    Een voordeel van het zijn van een nominator is dat je niet constant online hoeft te zijn. In tegenstelling tot andere functies binnen dit algoritme, waarbij dit wel nodig is.

    Validators

    Validators worden dus gekozen door de nominators en hebben als taak om de block bewijzen van de collators te controleren. Het Polkadot netwerk kiest meerder keren per dag nieuwe validators, om het hele proces extra veiligheid te geven.

    Ook om validator te worden is het nodig om DOT-tokens te staken. Hoe meer tokens je vastzet, hoe groter de kans om validator te worden. Validators spelen een erg belangrijke rol in de blockproductie van de parachains.

    Collators

    Elke volwaardige node van een specifieke parachain wordt ook wel een collator genoemd. Elke collator verzameld transacties die uitgevoerd moeten worden door het netwer. Ze beschikken hiermee over de informatie om transacties uit te voeren en daarmee nieuwe blocks te maken op de blockchain.

    Deze informatie wordt samen met bewijs van de transacties naar de validators gestuurd. Zij zullen het nieuwe block goedkeuren, of afkeuren als er iets niet klopt.

    Omdat elke collator een volwaardige node is van een bepaalde parachain, kan informatie direct van parachain A naar parachain B gestuurd worden. Dit zorgt voor interoperabiliteit tussen verschillende blockchains, waardoor de relay chain niet altijd gebruikt hoeft te worden. De relay chain heeft dan meer capaciteit ter beschikking voor andere taken. Dit proces wordt cross-chain message passing genoemd, of XCMP.

    Fishermen

    Als laatste zijn er nog de fishermen, die als taak hebben de collators te controleren. Zij moeten voorkomen dat de collators ongeldige nieuwe blocks maken. Fishermen en validators controleren dus allebei of een block goedgekeurd mag worden of niet.

    Door gebruik te maken van dit consensusalgoritme kan Polkadot een veilige werkomgeving garanderen. Naast het gebruik hiervan, zijn ze constant bezig om de veiligheid van hun netwerk nog meer te verbeteren.

    Governance

    Governance is een term die je in de cryptowereld erg veel tegen zal komen. Hiermee wordt het bestuurssysteem van een bepaald project bedoelt. De toekomst van een project wordt hier mede door bepaald, waarbij gebruikers de mogelijkheid kunnen krijgen om mee te beslissen.

    Het nemen van beslissingen is voor veel projecten vaak een moeilijk een langzaam traject. Teamleden kunnen het niet helemaal met elkaar eens zijn, of zelf een totaal andere weg in willen slaan. Dit kan lijden tot een tweedeling binnen het team met soms een hard fork tot gevolg. Hierbij splitst het project twee kanten op. De ene afsplitsing gaat door op de manier waarop het bezig was, de ander gaat vaak een volledig andere kant op met vaak zelfs een volledig nieuwe cryptomunt tot gevolg.

    Polkadot wil dit proces een stuk beter en sneller laten verlopen. Zij kiezen ervoor om gebruikers grotendeels te laten bepalen welke kant het op gaat, op een decentrale manier. Zelf noemen ze deze manier van besturen ‘user driven network governance’.

    Stakers van DOT-tokens kunnen stemmen op voorstellen die op verschillende manieren voorgedragen kunnen worden:

    • Vanuit de community door één van de gebruikers
    • Vanuit de raad, het team
    • Als onderdeel van de vaststelling van een eerder goedgekeurd voorstel
    • Als noodvoorstel vanuit het technisch comité

    Het volledige bestuur bestaat dus uit de raadsleden van het team, het technisch comité en alle stakers van DOT-tokens. Hierbij worden de raadsleden gekozen door alle DOT stakers. De raad kiest op zijn beurt weer wie onderdeel worden van het technisch comité. Het technisch comité wordt echter alleen gebruikt in geval van nood, waarbij snel een beslissing gemaakt moet worden om veiligheid of betrouwbaarheid van het netwerk te waarborgen.

    Een ontwikkelaar die een eigen parachain geeft gebouwd kan zijn eigen governance systeem gebruiken. Omdat elke parachain een aparte blockchain is, kan het governance systeem ook zelf worden bepaald.

    Governance systeem Polkadot

    Twee projecten die vaak met elkaar worden vergeleken zijn Polkadot en Chainlink. Dit is ook niet zo gek, omdat ze beide ongeveer hetzelfde doel hebben. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee projecten.

    Polkadot richt zich alleen op data die al op de blockchain opgeslagen is. De data van verschillende blockchains brengen ze samen waardoor verschillende onafhankelijke blockchains met elkaar kunnen communiceren. Op die manier verbeteren ze de cross-chain interoperabiliteit van allerlei verschillende blockchains.

    Chainlink (link chainlink) richt zich voornamelijk op data die nog niet op de blockchain staat opgeslagen, ook wel off-chain data genoemd. Zij brengen data van bijvoorbeeld banken, sportwedstrijden of het weer naar de blockchain om data van verschillende partijen met elkaar te vergelijken. Dit zorgt voor een betere ervaring voor gebruikers en data die betrouwbaarder is dan de losse off-chain data.

    Ondanks dat de twee projecten gelijkenissen hebben, dienen ze toch allebei een ander doel. Ze kunnen dus ook prima naast elkaar bestaan en allebei succesvol worden.

    Polkadot team

    Polkadot team

    Robert Habermeier

    • Medeoprichter van Polkadot
    • Betrokken bij Thiel Fellowship, helpt jongeren die stoppen met school aan een betere toekomst
    • Lange ontwikkelingsachtergrond op het gebied van blockchain, gedistribueerde systemen en cryptografie
    • Lange tijd lid van de Rust community, een groep ervaren programmeurs

    Dr. Gavin Wood

    • Oprichter van Polkadot
    • Ex-CTO van Ethereum
    • Uitvinder van Solidity, proof of authority consensusalgoritme en Whisper
    • Leidt de innovatie van Substrate en Polkadot
    • Bedacht de term Web 3.0 in 2014 al en is voorzitter van de Web3 Foundation

    Peter Czaban

    • Technisch directeur van de Web3 Foundation
    • Werkt aan de ontwikkeling en ondersteuning van de volgende generatie van gedistribueerde technologieën
    • Heeft gewerkt bij defensie, financiële- en data-analyse industrieën, mesh-netwerken, gedistribueerde kennisbanken, kwantitatieve prijsmodellen, machine learning en bedrijfsontwikkeling.

    Om een project succesvol te maken is een goed team één van de belangrijkste aspecten. Het team van Polkadot heeft veel ervaring op het gebied van blockchain en andere gedistribueerde technologieën.

    Met Dr. Gavin Wood als ex-CTO van Ethereum, weten ze precies waar het bij het netwerk van Ethereum fout gaat. Dit geeft Polkadot een voordeel ten opzichte van andere vergelijkbare projecten. De term ‘Ethereum killer’ is dus ook niet zo gek.

    Polkadot roadmap

    Op de website van Polkadot is een uitgebreide roadmap te vinden. Op het moment van schrijven bevindt het project zich in de laatste fase van de roadmap. Dit betekent echter niet dat het project na deze fase zal stoppen met innoveren en verbeteren van het netwerk.

    Tijdens deze laatste fase worden de parachains uitgerold. Dit gebeurt door wekelijks een nieuw parachain slot aan te bieden via eerdergenoemde veilingen. Met het maximum van 100 parachains slots zal het dus wel nog een tijdje duren voordat ze allemaal geveild zijn.

    Na deze fase zullen nieuwe updates bepaald worden vanuit het governance systeem. Verbeteringen doorvoeren voor de XCMP en lancering van parathreads zijn in ieder geval twee dingen die al op de planning staan.

    Parathreads

    Omdat er maximaal 100 parachain slots beschikbaar zijn, zou je denken dat er ook maximaal 100 projecten op de parachains kunnen draaien. Polkadot wil het echter voor verschillende kleinere projecten mogelijk maken om samen op één parachain te draaien. Zo kunnen de kleinere projecten kosten besparen en toch profiteren van de voordelen van het Polkadot netwerk.

    Waar er dus maximaal 100 parachains kunnen zijn, wordt het in de toekomst wel mogelijk om meer dan 100 projecten te kunnen huisvesten. Bij deze parachains zal dan per block bepaald worden welk project de vergoeding hiervoor krijgt en hoe hoog die zal zijn.

    Polkadot NFT’s

    Om de enorme hype rondom NFT’s niet te missen is ook Polkadot bezig met het ontwikkelen van een eigen NFT-marktplaats. Op het moment van schrijven bevindt deze marktplaats zich in de testfase.

    Polkadot wil het mogelijk maken om één NFT verschillende vormen te laten aannemen, afhankelijk van de situatie waarin de NFT gebruikt wordt. Door je NFT uit te rusten met verschillende attributen zal hij in elke situatie op een andere manier gebruikt kunnen worden. Het zal ook voor de community mogelijk worden om invloed uit te oefenen op het uiterlijk van een NFT. Zo kan bijvoorbeeld een NFT van Mona Lisa gaan blozen nadat zij 50 kus emoji’s heeft gekregen.

    Daarnaast zal het mogelijk worden om verschillende aandeelhouders mede-eigenaar te maken van één NFT. Deze NFT zal door alle aandeelhouders gezamenlijk worden bestuurd en dus niet één enkele bezitter hebben. Hoe dit er allemaal precies uit komt te zien is echter nog niet duidelijk.

    Conclusie

    Het is zeker niet gek dat Polkadot in zeer korte tijd erg populair is geworden. Ze pakken een probleem aan waar andere blockchains tegenaan lopen. Vooral Ethereum heeft erg veel last van problemen met de schaalbaarheid, wat ervoor zorgt dat gebruikers opzoek gaan naar ander projecten.

    Polkadot is bezig om de blockchain technologie in een volledig nieuwe fase te zetten. De technologie zal veel breder gebruikt kunnen worden, met een veel snellere en veiligere verwerking van transacties. Dr. Gavin Wood kan wel eens de aangewezen persoon zijn om deze revolutie van blockchain technologie te leiden.

    Zodra de parachains meer en meer uitgerold worden zal het netwerk steeds meer gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat ook DOT-tokens meer gebruikt gaan worden, wat een stijging in de prijs zal betekenen.

    Zolang de problemen bij Ethereum niet opgelost worden, zal de populariteit van Polkadot en vergelijkbare projecten blijven stijgen. Als de problemen lang aanhouden zou de term ‘Ethereum killer’ wel een waarheid kunnen worden. Hier zal wel wat tijd overheen gaan, aangezien Ethereum een flinke voorsprong heeft op alle ander projecten.

    Polkadot (DOT) kopen?

    Zou je na het lezen van dit artikel willen investeren in Polkadot? Zorg er dan eerst voor dat je uitgebreid onderzoek hebt gedaan. Dit artikel kan helpen in je onderzoek maar het is verstandig om gebruik te maken van meerdere bronnen, voordat je in Polkadot of een ander project wilt investeren.

    Ben je volledig overtuigd van de potentie van Polkadot dan kan je via bijna elke crypto exchange DOT-tokens aanschaffen. Een makkelijke en veel gebruikte exchange in Nederland is Bitvavo. Mocht je willen daytraden of opzoek zijn naar een grotere internationale exchange, dan zou je ByBit of Binance kunnen gebruiken.

    Bovenstaande informatie is geen financieel advies. Voor meer informatie: lees de disclaimer.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.