Wat is crypto staking en welke platforms kan je hiervoor gebruiken?

Gemiddelde leestijd: 16 minuten

Als je nog nooit van crypto staking hebt gehoord, dan is het goed om eerst te weten wat het precies is en wat de verschillende mogelijkheden zijn. Zo is er een verschil tussen flexibele en fixed staking, zijn de vergoedingen per exchange anders en krijg je op de ene token een hogere vergoeding dan op de andere.

Voornamelijk voor nieuwkomers kan de crypto wereld behoorlijk overweldigend zijn. Misschien zie je door de bomen het bos niet meer en heb je geen idee waar je moet beginnen. Om hier overzicht in te geven heb ik de 5 meest gebruikte exchanges in Nederland onder de loep genomen als het gaat om de crypto staking mogelijkheden.

    Waarom zou je crypto staken?

    Crypto staking kan vergeleken worden met het ontvangen van rente op het geld dat je bij de bank op een spaarrekening hebt staan. Hoe meer geld je erop hebt staan, hoe meer je hierop zal verdienen. Bij de ene bank is de rente misschien iets hoger dan bij de andere bank. De verschillen hierbij zijn echter niet groot, wat bij crypto staking vaak juist wel het geval is.

    Crypto staking wordt vaak gezien als de makkelijkste manier om geld te verdienen met crypto. Simpelweg door je tokens in je wallet vast te houden, of in een staking protocol te plaatsen kan je elke dag extra crypto verdienen. Dit werkt op elke exchange net wat anders, dit wordt later in dit artikel voor elke exchange apart uitgelegd.

    Crypto staking vergoedingen per exchange

    De vergoeding die je ontvangt is voor elke token anders en er kan een groot verschil zitten tussen de verschillende exchanges. Om je vergoedingen te maximaliseren kan het dus nodig zijn om verschillende exchanges te gebruiken voor jouw crypto staking. Mocht je dit te veel gedoe vinden, dan kan je het natuurlijk ook gewoon bij één exchange houden. Probeer hierin een manier te vinden die voor jezelf het fijnste werkt.

    Om het risico op prijsdalingen te vermijden kan je er ook voor kiezen om stable coins te gebruiken voor crypto staking. Deze coins houden altijd een vaste waarde en geven toch best aardige vergoedingen. Op die manier kan je toch wat extra geld verdienen zonder veel risico te lopen. De bekendste en meest gebruikte stable coin is Tether, ook wel bekend als USDT.

    Door het grote aanbod aan exchanges en verschillende crypto tokens wordt het erg onoverzichtelijk om ze allemaal te behandelen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de 5 meest gebruikte exchanges in Nederland naast elkaar te zetten. Ik bekijk de 10 crypto tokens met het grootste marktaandeel, om een duidelijk en overzichtelijk beeld te krijgen welke exchange voor jou de beste keuze zou zijn. Mocht je toch behoefte hebben aan extra exchanges of tokens? Laat het dan onderaan het artikel weten in een reactie en dan ga ik er mee aan de slag.

    Flexible crypto staking

    Als je gaat beginnen met crypto staking zul je eerst de keuze moeten maken tussen flexible of fixed staking. Flexible staking is, zoals de naam al doen vermoeden, een stuk flexibeler dan fixed staking. Hierbij kun je de tokens die je gebruikt voor staking op elk moment weer opnemen. Als crypto staking nieuw voor je is, dan is het verstandig om eerst hiermee te beginnen. Zodra je weet hoe het precies werkt kan je verder kijken naar fixed staking of nog andere staking manieren.

    Het grootste voordeel van flexible staking is dus dat de tokens op elk gewenst moment opgenomen kunnen worden. Stel dat de markt ineens een flinke daling maakt kan je grote verliezen voorkomen door je tokens op te nemen en snel te verkopen. Heb je echter een lange termijnvisie, dan is het verstandiger om je tokens gewoon te laten staan. Op die manier verdien je elke dag weer een beetje extra crypto, wat je weer mee kan nemen in de volgende bull market.

    Daarnaast is flexible staking ook vaker mogelijk dan fixed staking. Niet elke exchange of elke token kan namelijk gebruikt worden voor fixed staking. De volgende tabel laat de staking percentages zien voor de top 10 tokens bij de 5 meest gebruikte exchanges in Nederland. Let op: de percentages kunnen licht afwijken omdat deze constant veranderen.

     BitvavoBinanceKuCoinByBitCrypto.com
    Bitcoin (BTC)0,77%1,28%0,27%1,5%0,25% (0,75%)
    Ethereum (ETH)1,01%5,31%4,09%2,5%1% (2%)
    Tether (USDT)6,10%3,71%4%5,5%2% (4%)
    Ripple (XRP)4,61%5,5%0,5% (1%)
    Cardano (ADA)4,25%3,85%3,08%2%1% (2%)
    Polygon (MATIC)4,42%2,08%1,65%2% (4%)
    Solana (SOL)5%2,38%3,08%3,3%1% (2%)
    Polkadot (DOT)2,84%7,22%3%2% (4%)
    Litecoin (LTC)1,04%1,86%0,5% (1%)

    De percentages van Crypto.com tussen haakjes zijn de vergoedingen die worden gegeven bij een lockup van 100.000 CRO. Hierover lees je verderop in dit artikel meer.

    Fixed crypto staking

    Naast flexible staking kan je er dus ook voor kiezen om gebruik te maken van fixed staking. Hierbij worden de tokens die je gebruikt voor crypto staking voor een bepaalde tijd vastgezet. De duur van het vastzetten en de vergoedingen zijn weer per token en per exchange verschillend. Vaak kan je zelf kiezen hoelang je een bepaalde token wil vastzetten. Hoe langer ze vastgezet worden, hoe hoger de vergoeding.

    In onderstaande tabel zul je maar 4 exchanges vinden, omdat fixed staking bij Bitvavo helaas niet mogelijk is. Om gebruik te kunnen maken van fixed staking zal je dus een andere exchange moeten kiezen. Ook voor deze tabel geld dat de percentages licht kunnen afwijken omdat het constant veranderd.

     BinanceKuCoinByBitCrypto.com
    BTC1,8% (60 dagen)1,5% (90 dagen)
    ETH7% (60 dagen)2% (90 dagen)
    USDT3% (60 dagen)6,5% (90 dagen)
    XRP
    ADA4,3% (120 dagen)8,22% (30 dagen)4,3% (30 dagen)3% (90 dagen)
    MATIC5,9% (90 dagen)12,22% (30 dagen)7% (90 dagen)
    SOL7,5% (120 dagen)8,17% (14 dagen)6% (30 dagen)4,5% (90 dagen)
    DOT16,9% (120 dagen)14,22% (60 dagen)12,5% (90 dagen)
    LTC

    Bitvavo staking percentages

    Als je net begint met crypto staking, dan is Bitvavo zeker een goede plek om te beginnen. Staking bij Bitvavo werkt namelijk een stuk makkelijker dan op sommige andere exchanges. Door simpelweg bij je instellingen ‘Staking’ aan te zetten, worden alle tokens die hiervoor in aanmerking komen automatisch gebruikt voor crypto staking. Op die manier hoef je niet voor elke token apart iets te doen en worden alle nieuwe aankopen ook automatisch meegenomen.

    De staking vergoedingen bij Bitvavo zijn voor een aantal tokens ook hoger dan op andere exchanges. De grootste uitschieten hierin in toch wel Tether (USDT). Voor deze stable coin krijg je maar liefst 6,1% op jaarbasis. Stel dat je 1000 euro aan USDT koopt, dan is de vergoeding hiervoor dus 61 euro. Makkelijk verdiend als je het mij vraagt, en dat op een stable coin met een erg laas risico.

    De staking vergoedingen worden door Bitvavo per dag berekend en elke maandag uitbetaald. In je account kan je duidelijk zien wat je opbrengsten op jaarbasis zullen zijn en hoeveel je de eerstvolgende maandag uitbetaald zal krijgen. Zo heb je een duidelijk overzicht van de opbrengsten die je kan verwachten. Daarnaast is Bitvavo het meest gebruikte en vertrouwde platform van Nederland.

    Een klein nadeel van staking bij Bitvavo is dat het aanbod niet supergroot is. Je zal misschien niet alle tokens die je bezit kunnen gebruiken voor staking bij Bitvavo. Toch is het met een groot aantal van de bekendere tokens wel mogelijk. Denk hierbij aan Bitcoin, Ethereum, Cardano, Solana en Litecoin.

    Binance staking percentages

    Wereldwijd is Binance één van de meest gebruikte exchanges voor crypto staking. Dit is natuurlijk niet zomaar, Binance heeft namelijk een aantal grote voordelen ten opzichte van sommige andere exchanges. Zo zijn de staking vergoedingen op Binance voor een aantal van de top 10 tokens hoger dan op andere exchanges.

    De meeste opvallende coin hierbij is Ethereum. Het staken van ETH op Binance gaat echter iets anders dan met alle andere tokens, namelijk met ETH 2.0 staking. Ethereum is namelijk bezig met de migratie van een proof-of-work protocol naar een proof-of-stake protocol. Hierbij worden ETH coins die gebruikt worden voor staking omgezet in BETH en vastgezet tot de migratie voltooid is. De coins kunnen pas 6-12 maanden na het afronden van de migratie weer opgenomen worden. In deze periode kan er een hoop gebeuren met de prijs van ETH, dus denk er goed over na of je het risico op mogelijke prijsdalingen wil nemen.

    Een ander groot voordeel van crypto staking bij Binance is de mogelijkheid om auto-compounding te gebruiken. Dit houdt in dat alle tokens die je als vergoeding in je wallet gestort krijgt automatisch weer worden gebruikt voor crypto staking. Door gebruik te maken van auto-compounding hoef je er dus zelf niet meer elke keer aan te denken om je verdiende beloningen opnieuw toe te voegen. Zo haal je het meeste profijt uit jouw investeringen.

    KuCoin staking percentages

    Crypto staking op KuCoin werkt weer net wat anders dan op andere exchanges. Alle vergoedingen die je verdiend worden namelijk uitbetaald in KCS, de eigen token van KuCoin. De tokens die je gebruikt voor staking worden dus zelf niet meer. Je kan er wel voor kiezen om de verdiende KCS-tokens te gebruiken om andere tokens te kopen, die je vervolgens direct weer kan gebruiken voor staking. Het is ook mogelijk om KCS zelf te gebruiken voor staking. Als je hiervoor kiest, zal je een APR van 3,14% op jaarbasis verdienen.

    KuCoin biedt regelmatig allerlei promoties met APR’s tot soms 100%. Deze promoties zijn vaak maar kort beschikbaar en ook de periode waarvoor de tokens vastgezet kunnen worden is niet erg lang. Dit zorgt ervoor dat je voor een korte periode een hoge APR zal hebben. Om optimaal gebruik te maken van de verschillende promoties zal je er regelmatig mee bezig moeten blijven.

    Een nadeel van KuCoin is dat ze voor maar enkel tokens van de top 10 de hoogste APR bieden. Een duidelijke uitschieter hierbij is flexible staking van Polkadot (DOT). Met een APR van 7,22% is dit een stuk hoger dan ByBit met 3%, die hiermee op plek 2 komt. Mocht je 100.000 CRO tokens in de lockup hebben staan van Crypto.com, dan kan je een APR van 4% verdienen. Voor fixed staking heeft Polygon (MATIC) een flink hogere APR dan de andere exchanges.

    ByBit staking percentages

    ByBit biedt van alle exchanges de meeste mogelijkheden op het gebied van staking. Daar komt nog bij dat ook de vergoedingen vrij hoog zijn, soms zelfs de hoogste APR van de verschillende exchanges. De vergoeding op BTC zijn voor fixed staking en flexible staking het hoogste. Veel nieuwkomers in de cryptowereld starten met BTC en zijn bij ByBit dus aan het goede adres. Ook voor ETH is de vergoeding voor fixed staking met 7% een stuk hoger dan op de andere exchanges.

    Naast flexible en fixed staking biedt ByBit ook de mogelijkheid om liquiditeit toe te voegen aan farming pools. De vergoedingen hiervoor zijn een stuk hoger, maar er bestaat wel een kans op impermanent loss. Dit betekent dan 1 van de 2 tokens die je hebt toegevoegd aan de farming pool een stuk harder stijgt of daalt dan de andere. Als de liquiditeit uit de farming pool wordt gehaald krijgt je een groter aantal van de token die het minste waard is terug. Dit kan zorgen voor een verlies in waarde van de in totaal toegevoegde liquiditeit.

    Een klein nadeel van ByBit is dat auto-compounding niet mogelijk is. Je zal er dus zelf aan moeten denken om de verdiende tokens opnieuw toe te voegen aan het staking protocol. Hiervoor is het slim om bijvoorbeeld elke week een reminder in je agenda te zetten om te voorkomen dat je het vergeet.

    Crypto.com staking percentages

    Staking wordt op Crypto.com niet staking genoemd, maar soft lockup. Het werkt verder precies hetzelfde als op Bitvavo. Je hoeft slechts één knop aan te zetten, waarna alle tokens die ervoor in aanmerking komen gebruikt zullen worden voor staking. Elke token heeft wel een vaste ondergrens waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor staking. Deze ondergrens is voor elke token anders en kan variëren van 50 euro tot een paar 100 euro.

    Naast crypto staking van verschillende tokens is het ook mogelijk om CRO te staken, de eigen token van Crypto.com. De lockup periode hiervan is 180 dagen en de hoeveelheid CRO die je vast zet bepaald welke voordelen je krijgt. Bij 100.000 CRO of meer worden bijna alle staking vergoedingen verdubbeld en de vergoeding op BTC wordt zelf drie keer zo hoog.

    De vergoedingen van Crypto.com zijn echter niet erg hoog. De enige echte uitschieter hierbij is fixed staking voor USDT met 6,5%. Daar tegenover staat dat Bitvavo flexible staking van USDT biedt met een vergoeding van 6,1%. Omdat het flexible staking is met een APR van slechts 0,4% lager, gaat mijn voorkeur uit naar Bitvavo.

    Conclusie

    Crypto staking is één van de makkelijkste manieren om extra crypto te verdienen. Als je een lange termijnvisie hebt en niet schrikt van prijsschommelingen op korte termijn, dan is crypto staking zeker iets om naar te kijken. Mensen dromen vaak van slapen rijk worden, maar bijna niemand lukt het. Door gebruik te maken van crypto staking is het echt mogelijk om geld te verdienen terwijl je slaapt.

    Ga opzoek naar de exchange die voor jou het beste werkt, of ontwikkel een strategie met verschillende exchanges om de meeste winst te pakken. Als je investeert in crypto voor de lange termijn is het zonde om het zomaar in je wallet te laten staan. Laat je geld voor jouw werken en haal het maximale uit de eerstvolgende bull run.

    Persoonlijk gebruik ik voornamelijk Bitvavo voor crypto staking. De reden hiervoor is dat het erg makkelijk is om crypto te staken bij Bitvavo. Zo hoef je niet voor elke coin apart iets te doen, en worden alle coins die je verdient automatisch opnieuw gebruikt voor staking. Voor de coins waarvoor crypto staking op Bitvavo niet mogelijk is, gebruik ik Binance. De voornaamste redenen zijn dat de vergoedingen hier vaak hoog zijn, en dat auto-compounding mogelijk is.

    Bovenstaande informatie is geen financieel advies. Voor meer informatie: lees de disclaimer.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.