De afgelopen drie jaar is Chainlink aan een flinke opmars bezig binnen de blockchain industrie. Dit is ook niet gek, als je kijkt dat ze één van de grootste nadelen van de blockchain aanpakken. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de prijs, met pieken en dalen, ook een flinke stijging heeft laten zien.
Voor mensen die bekend zijn met de cryptowereld, zal de term ‘smart contracts’ niet vreemd zijn. Smart contracts worden alsmaar populairder maar er zijn wel enkele hindernissen die genomen moeten worden. De missie van Chainlink is om blockchain technologie en smart contracts voor iedereen en alle sectoren ter wereld toegankelijk te maken. Hoe ze dat willen bereiken lees je in dit artikel.
Inhoudsopgave
Wat zijn smart contracts?
Om te begrijpen hoe Chainlink werk is het van belang om eerst te weten hoe smart contracts werken. Net als bij een papieren contract kunnen beide partijen van tevoren het contract inzien en onderteken. Echter is het hierbij mogelijk om het contract later nog aan te passen.
Om dit te voorkomen worden alle gegevens van een smart contract opgeslagen op de blockchain. Door de infrastructuur van de blockchain is het niet mogelijk om dit contract aan te passen. Dit zorgt voor een stuk veiligere omstandigheden voor beide partijen.
Het grote voordeel van smart contracts ten opzichte van papieren contracten, is dat ze automatisch uitgevoerd worden. Stel dat ik mijn auto wil verkopen voor 10.000 euro. Normaal gesproken zou ik dan wachten tot het geld op mijn rekening staat voordat ik de auto laat overschrijven op naam van de koper. Dit zou ook in een smart contract opgeslagen kunnen worden. Op het moment dat ik het geld heb ontvangen zal de auto automatisch overgeschreven worden op naam van de koper.
Het enige probleem hierbij is dat smart contracts enkel gebruik maken van data die op de blockchain staat. Het is dus niet mogelijk om zomaar een smart contract aan mijn bankrekening te koppelen. Laat dit nou precies het probleem zijn waar Chainlink dé oplossing voor heeft gevonden.
Wat is Chainlink?
Chainlink vormt een extra schakel tussen de blockchain en externe systemen van bedrijven buiten de blockchain. De data van deze bedrijven wordt ook wel off-chain data genoemd. Hierbij kun je denken aan banken, web API’s, betalingsbedrijven als VISA en PayPal, data feeds voor sport en weerstatistieken. Eigenlijk kan alle digitale data gebruikt worden voor smart contracts.
Om deze data uit te wisselen is het voor bedrijven mogelijk om zich aan te sluiten bij het ecosysteem van Chainlink. In ruil daarvoor kunnen ze gebruik maken van de smart contracts die Chainlink te bieden heeft.
Bedrijven die zich aansluiten bij het ecosysteem van Chainlink zullen hier ook een vergoeding voor krijgen. Deze vergoeding wordt uitgekeerd in LINK coins, de coin van het Chainlink netwerk. Zodra bedrijven zich bij het ecosysteem hebben aangesloten zullen ze Node Operators van het netwerk worden.
Oracles
Off-chain data kan niet zomaar door smart contracts op de blockchain gebruikt worden. Om dit wel mogelijk te maken zijn zogenaamde oracles nodig. Dit zijn een soort tussenstations tussen de off-chain data en de blockchain. De oracles verzamelen alle off-chain data, om deze door te sturen naar de blockchain.
Nadeel van centrale oracles
Een groot deel van de oracles ter wereld worden beheerd door centrale bedrijven. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor het invoeren van de correcte en volledige data. Het grootste probleem hierbij is dat de data erg makkelijk te manipuleren is, wat het erg onveilig maakt.
Op de blockchain wordt dagelijks voor miljoenen aan waarde over en weer gestuurd. Iedereen kan wel begrijpen dat het dus erg belangrijk is dat de data die de smart contracts doorkrijgen 100% juist is. Omdat smart contracts automatisch uitgevoerd worden kan een fout erg grote gevolgen hebben. Daar komt nog bij dat transacties die hebben plaatsgevonden op de blockchain niet meer omgedraaid kunnen worden.
Om het wat duidelijker te maken zal ik een voorbeeld geven. Stel dan Anne en Bas allebei 20 euro inzitten op een voetbalwedstrijd. Anne zet haar geld op team A en bas op team B. Aan het einde van de wedstrijd moet iemand handmatig de uitslag invoeren in het oracle, om te bepalen wie het geld krijgt. Anne en Bas moeten er dan maar op goed vertrouwen vanuit gaan dat de uitslag die ingevoerd wordt ook daadwerkelijk klopt. Zo zie je dus dat een centraal oracle erg makkelijk te manipuleren is.
Wat maakt een Chainlink oracle uniek?
Chainlink lost dit probleem op door de oracles volledig decentraal te maken. Dit zorgt voor een stuk meer veiligheid en vertrouwen in de data die wordt doorgegeven aan de blockchain. Elk oracle maakt gebruikt van meerdere node operators om data te controleren. Alleen als de data bij meerdere bedrijven hetzelfde is zal het doorgestuurd worden naar de blockchain.
Om dit wat duidelijker te maken haal ik weer de voetbalwedstrijd erbij waar Anne en Bas geld op hebben ingezet. Zodra één centrale partij de data invoert kan dit makkelijk gemanipuleerd worden. Alleen als meerdere node operators dezelfde uitslag van de wedstrijd invoeren, dan pas zal het smart contract uitgevoerd worden. Op die manier kan je er veel meer op vertrouwen dat het geld beland bij de persoon die daar recht op heeft.
De coin van Chainlink: LINK
Om het netwerk van Chainlink draaiende te houden, wordt de coin LINK gebruikt. Dit is ook de coin die bedrijven moeten vastzetten om node operators te kunnen worden. Hoe meer bedrijven gebruik willen maken van de smart contracts van Chainlink, hoe meer coins er dus vastgezet dienen te worden. Dit zorgt voor een kleinere hoeveelheid coins in omloop waardoor de prijs ervan zal stijgen.
Prijsverwachting voor Chainlink
Op het moment van schrijven bevindt de volledige cryptomarkt zich in een dipje, zo ook Chainlink. Het is een uniek en zeer sterk project, met veel potentie voor de toekomst. Zodra de markt weer aantrekt verwacht ik dat chainlink ook zeker mee zal stijgen. Op dat moment zie ik Chainlink in ieder geval teruggaan naar de ATH van ongeveer 43 euro. Als het voor bitcoin lukt om nieuwe record te behalen is het in mijn ogen mogelijk dat Chainlink de 100 euro kan bereiken.
Echter denk ik niet dat dit de top is voor Chainlink. Zolang ze hun netwerk blijven ontwikkelen en een betrouwbare en stabiele basis blijven leveren, verwacht ik nog veel hogere cijfers voor deze coin. Daarnaast kunnen er maximaal één miljard coins op de markt komen.
Zodra die allemaal in circulatie zijn en er wel meer bedrijven gebruik van willen maken, zal dit zorgen voor een flinke stijging in de prijs. Op dit moment verwacht ik de prijs van Chainlink coins toch wel 400-500 euro. Dit zal wel nog enkele jaren duren. Op het moment van schrijven is bijna 50% van de één miljard in omloop.
Waar kan je Chainlink kopen?
Chainlink is inmiddels een grote speler op de cryptomarkt geworden en is dan ook bij de meeste crypto exchanges wel te verkrijgen. Enkele betrouwbare en veel gebruikte exchanges zijn Bitvavo, FTX, Coinbase, LiteBit en Kraken. Dit is slecht een klein deel van alle crypto exchanges die deze coin aanbieden.
Van bovenstaande exchanges is Bitvavo in Nederland verreweg de meest gebruikte. Bitvavo biedt een heel eenvoudig platform, dat ook zeker voor beginnende investeerders erg makkelijk te begrijpen is. Met transactiekosten van slechts 0,25% behoren ze tot de goedkoopste crypto exchanges van Nederland. Persoonlijk gebruik ik deze exchange vooral voor lange termijn investeringen.
Heb je nog geen account bij Bitvavo, maar zou je dit wel graag willen? Door je aan te melden via onderstaande link hoef je over de eerste 1000 euro die je verhandelt geen transactiekosten te betalen.
Actief verhandelen
Waar Bitvavo vooral voor lange termijn investeringen gebruikt wordt, is FTX in mijn ogen de beste exchange voor het actieve handelen. Bij het actieve handelen wil je het liefst de transactiekosten zo laag mogelijk hebben, omdat je veel orders gaat plaatsen. Ook daarvoor is FTX ideaal met transactiekosten van slechts 0,07%. Op deze exchange heb je toegang tot veel verschillende opties om je orders uit te voeren.
Zo is het mogelijk om een Take Profit en Stop Loss direct in één order te plaatsen. Daarnaast is het mogelijk om met hefboom te traden. Bij een hefboom van x3 word je inleg met 3 verdubbeld. Stel dus dat je 100 euro inzet, dan trade je dus eigenlijk met 300 euro. Hierbij zal je winst, maar óók je verlies 3 keer zo groot zijn. Voor beginners raad ik het niet aan om hier mee aan de slag te gaan. Het is verstandiger om eerst met x1 te beginnen. Als dat goed gaat kan je altijd nog de hefboom verhogen.
Heb je nog geen account bij FTX, maar zou je dit wel graag willen? Door je aan te melden via onderstaande link ontvang je voor de rest van je leven 5% korting op alle transactiekosten.
Chainlink staking
Momenteel is het nog niet mogelijk om Chainlink te staken via een eigen platform. Er wordt wel aan gewerkt om dit mogelijk te maken, met het plan om dit in 2022 te realiseren. Om deze reden zijn er ook erg weinig exchanges waar dit wel mogelijk is.
Bitvavo is één van de weinige exchanges waarbij dit wel mogelijk. De geschatte opbrengt voor Chainlink is 0,49% per jaar. Het is niet erg veel, maar toch makkelijk verdienen zonder er iets voor te hoeven doen. Door alleen in je Bitvavo instelling staking in te schakelen zal dit verder automatisch gaan.
Chainlink yield farming
Het is mogelijk om Chainlink coins samen met Ethereum te gebruiken voor yield farming. Deze vergoeding ligt echter erg laag, op slechts 0,3%.
De vergoeding voor Chainlink staking bij Bitvavo ligt dus hoger. Daar komt nog bij dat het veel makkelijker is om staking bij Bitvavo in te schakelen. Om gebruik te maken van yield farming heb je toch wel enige kennis nodig van de cryptowereld.
Geschikte wallet voor Chainlink coins
Zolang je geen grote hoeveelheden van de coins in bezit hebt kan je dit prima op de wallet van je exchange laten staan. Let hierbij wel op dat je een betrouwbare exchange kiest. Het is namelijk zo dat de coins die je op de exchange laat staan niet echt van jou zijn. De grotere en betrouwbare exchanges doen erg veel om hun gebruikers te beschermen. Mocht de exchange toch gehackt worden, dan bestaat de kans dat je coins verloren gaan.
Om er helemaal zeker van te zijn dat je Chainlink of andere coins niet gestolen worden door hackers, kan je gebruik maken van een hardware wallet. Deze wallets zijn te vergelijken met een USB-stick of externe harde schijf, maar dan geschikt om crypto coins in op te slaan. Deze wallets staan niet in verbinding met het internet, waardoor het voor hackers onmogelijk is om je coins te stelen.
Een veel gebruikte hardware wallet is de Ledger Nano X. Op deze wallet kunnen bijna alle coins worden opgeslagen die je kan bedenken. Daarnaast bieden ze een zeer hoog niveau van beveiliging waardoor het nagenoeg onmogelijk is om de wallets te hacken.
Beloningsysteem
Zoals eerder beschreven krijgen de bedrijven die data leveren een vergoeding in de vorm van LINK coins. Door Link coins vast te zetten wordt een bedrijf node operator, waarmee ze informatie kunnen doorsturen naar de oracles van Chainlink.
Bedrijven die meer coins vasthouden zullen de grotere smart contracts toegewezen krijgen. Lukt het de bedrijven niet om correcte of genoeg data door te geven, dan zullen ze een deel van hun coins kwijtraken. Hierdoor worden de bedrijven aangespoord om correcte en voldoende data door te geven.
ICO van Chainlink
Om geld op te halen voor dit project heeft Chainlink eind 2017 een ICO gehouden. Hierbij werd 32 miljoen dollar opgehaald. Tijdens deze ICO is het eerste deel van de Chainlink coins uitgegeven aan de investeerders van de ICO. In totaal zijn er 1 miljard coins die verdeeld worden in de volgende drie groepen:
- 35% van de coins is uitgegeven tijdens de ICO
- 35% van de coins wordt gebruikt om de Node Operators uit te betalen
- 30% van de coins zal gebruikt worden voor de verdere ontwikkeling van het platform
Het team achter Chainlink
Sergey Nazarov: CEO, sinds 2011 al actief in de cryptowereld, meerdere projecten opgestart op het gebied van decentralisatie en smart contracts
Steve Ellis: CTO, sinds 2014 actief met programmeren op de blockchain, sinds die tijd al bezig met de ontwikkeling van smart contracts
Omdat Chainlink samenwerkingen heeft met allerlei verschillende bedrijven over de hele wereld, hebben ze ook een heleboel partners en adviseurs. Door de vele bedrijven die zich al bij Chainlink hebben aangesloten is duidelijk te zien dat er veel vertrouwen is in het project. Hoe meer bedrijven zich aansluiten bij Chainlink, hoe hoger de prijs van de coins zal worden.
De toekomst van Chainlink
Waar veel bedrijven een roadmap hebben opgezet voor hun project, heeft Chainlink dit niet gedaan. Ze zeggen hierover dat ze zeer complexe technologie moeten ontwikkelen waardoor het lastig kan zijn om duidelijke deadlines te geven. Zeker weten dat hetgeen ze uitrollen 100% veilig en te vertrouwen is vinden ze belangrijker dan alles volgens een strikte planning klaar moeten krijgen. Op deze manier zorgen ze voor de hoogste kwaliteit die ze kunnen bieden.
Dit wil niet zeggen dat Chainlink geen project voor de toekomst is. In tegendeel zelfs! Ik verwacht juist dat Chainlink in de komende jaren alleen nog maar verder zal groeien en uiteindelijk een hele grote speler in de cryptomarkt zal worden. Door het unieke concept dat ze bieden, kunnen ze problemen oplossen die andere projecten niet kunnen.
Natuurlijk is het mogelijk dat er een ander project opgestart zal worden die hetzelfde doel heeft als Chainlink. Mocht dit gebeuren dan begint dit project wel met een flinke achterstand op Chainlink, en zal het lastig voor ze worden om op hetzelfde niveau te komen, laat staan hoger.
Moet je Chainlink kopen, of niet?
Aangezien ik geen financieel adviseur ben zal ik nooit iemand aansporen om iets wel of niet te kopen. Deze keuze ligt altijd volledig bij jezelf. Het is erg belangrijk om je eigen onderzoek te doen naar een project voordat je ergens in gaat investeren.
Het enige dat ik voor je kan doen is proberen een zo duidelijk mogelijk beeld te geven van wat een project inhoudt en hoe het te werk gaat. De informatie in dit artikel kan zeker gebruikt worden om mee te nemen in die beslissing, maar kan op geen enkele manier gezien worden als financieel advies.
Mocht je interesse gewekt zijn en ben je, na het doen van je eigen onderzoek, overtuigd om te investeren in Chainlink? Dan is Bitvavo hier een erg fijne exchange voor. Mocht je ervoor kiezen om actief te willen handelen dan kan je terecht bij FTX.
Chainlink socials
Het team van Chainlink is erg open over het verloop van hun project. Hierover delen ze ook veelvuldig informatie via hun social mediakanalen, die voor iedereen te volgen zijn. Hieronder vind je de social mediakanalen van Chainlink. De officiële website van Chainlink is hier te vinden.
Bovenstaande informatie is geen financieel advies. Voor meer informatie: lees de disclaimer.